Ugrás a tartalomra

Az IMF-hitel ára - Drágul az áram és a gáz?

2022.11.21
20:38
2022.11.21
20:52
Forrás
Pannon RTV
Várhatóan újabb szerződést köt a Nemzetközi Valutaalappal Szerbia, erről az IMF vezetése decemberben dönt.

A megállapodás készenléti hitelről szólna, a pénzt pedig a reformok folytatására, fejlesztésekre, illetve a költségvetési hiány pótlására szánná az ország, már ha felhasználná. Hasonló megállapodása Szerbiának az IMF-fel háromszor is volt már, de a nemzetközi pénzintézettel jelenleg is van kapcsolata Belgrádnak. Éppen januárban jár le az a tanácsadói jellegű megállapodás, amelyet 2018-ban kötöttek meg. De visszatérve a készenléti hitelre. Szerbia 2009-ben, 2011-ben és 2015-ben is kötött már ilyen jellegű megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal, akkoriban azonban a három évre szóló megállapodásban foglaltakkal nem élt, vagyis nem hívott le összegeket. Ilyen hitelszerződéseket az IMF a fejlődő vagy gazdasági nehézségekkel küzdő országokkal szokott kötni, éppen azért, hogy segítse pénzügyi stabilitásuk kiépítését és megőrzését.

A 2009-es megállapodás a Nemzetközi Valutaalap és Szerbia között egyébként meg is szakadt, mert az IMF úgy értékelte, hogy akkor az ország nem teljesítette a vállalt feltételeket. Mert bizony vannak feltételek, még a készenléti vagy elővigyázatossági hitelek esetében is. Ezek azonban általában nem konkrét lépésekre vonatkoznak, inkább iránymutatóak, vagyis az IMF nem azt mondja meg egy országnak, hogy a hitelmegállapodásért cserébe csökkentse X százalékra a munkanélküliséget, növelje a minimálbért egy bizonyos összegre, vagy emeljen árakat, esetleg alapkamatot, hanem kéréseket és elvárásokat fogalmaz meg, közben pedig javaslatokat is tesz arra, hogy a kívánt célt milyen módon lehetne elérni.

Így fordulhat elő, hogy ebben a pillanatban például a Szerbiai Gázművek vezetése azt állítja, az IMF azt várja, az állam emelje a gáz árát. Nos, a fentiek tükrében ez az állítás nem teljesen állja meg a helyét, a Nemzetközi Valutaalap ugyan tehetett valamiféle utalást arra, hogy drágításra van szükség, konkrét követelést azonban nem fogalmazhatott meg.

Dušan Bajatović, a gázművek vezetője szerint azonban a szerbiai lakosok túl olcsón jutnak gázhoz, 9-szer kevesebbet fizetnek, mint ahogy az reális lenne. Januártól javasolt drágítást, 11 százalékos arányban. Erről azonban hivatalos döntés még nincs.

IMF
hitel
áram
gáz

Most

16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.