Ugrás a tartalomra

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet elismeréseit

2022.12.13
15:57
2022.12.13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Az intézmény évzárót tartott, ezen tartották az átadót. Kiosztották a Forum Képzőművészeti Díjat, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat és a Híd Irodalmi Díjat is.

A Híd Irodalmi Díjat Szögi Csaba kapta a 2021-ben kiadott Szakura angyalai című kötetéért. A lirizált prózafolyam már-már regényként is olvasható: „Alapvetően én egy univerzumot építek, akár verseket írok, akár regényt vagy adott esetben novellákat és ilyen szinten összefüggenek az egyes részek. Aztán, amikor újonnan építettem magát a kötetet, akkor még alakítottam rajta, hogy egyik a másikkal párbeszédet folytasson, tehát ilyen szinten olvasható akár regényként.”

Miroslav Jovančić kapta a Forum Képzőművészeti Díjat. Az elismerést a Mirror for a Blind Man című, az elmúlt tizenhárom év válogatott terméséből összeállított kiállításával érdemelte ki: „Büszke vagyok arra, hogy még mindig keresem a szépet, mert ez a szép a mai kortárs művészetben ez igazából egy nagyon veszélyes szó. A szép az igazából súrolja most azt a határt, hogy el vagy fogadva vagy nem. Úgy érzem, hogy a kortárs művészet nem nagyon törekszik arra, hogy építse a szépet, hanem fél attól.”

A bírálóbizottság Hernyák Györgynek ítélte oda a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat. Rendezőként, valamint tanárként is jelentősen hozzájárult a vajdasági színházi élet fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez: „Ha én felveszek 6-8 diákot, az óriási felelősség, hiszen a kezükbe kell, hogy adjak egy diplomát. És én felelek azért, hogy nekik milyen életük lesz, ez a négy év alatt. A tanár ilyenkor mindent elkövet az egyetemistával, hogy jó színészt, vagyis pontosabban megfelelő színészt neveljen belőle. Ez a felelősségteljesebb munka, mint a rendezés.”

Az esemény egyben a Forum Könyvkiadó Intézet évzáró ünnepsége is volt, amelyen összefoglalták az intézet idei munkáját és teljesítményét.

Virág Gábor, igazgató, Forum Könyvkiadó Intézet: „Én úgy gondolom, ha megnézzük a kiadványainkat, úgy gondolom színvonalas munkák is vannak közöttük, nagyon fontos szerzőknek a műveit sikerült megjelentetni az idei évben, úgyhogy gondolom, hogy elégedettek lehettünk. A díjazottakat illetően pedig a múlt évi teljesítményeket díjaztuk, én úgy gondolom, hogy mind a hármuknak a hátuk mögött egy nagy teljesítmény áll.”

A Forum Könyvkiadó Intézet díjai a legrangosabb vajdasági magyar művészeti elismerések között szerepelnek. Az eseményt Miroslav Jovančić hegedűs fellépése is színesítette.

Forum Könyvkiadó Intézet
Híd Irodalmi Díj
Szögi Csaba
Forum Képzőművészeti Díj
Vajdasági Magyar Művészeti Díj
Miroslav Jovančić
Hernyák György
Virág Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:04, Frissítve: 18:11

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.
16:19, Frissítve: 17:36

Mindenki készül az ünnepekre

Szerbia és Szabadka is már az ünnepi készülődés lázában égett ma. A Tejpiacon is sokan vásároltak, az eladók szerint valamelyest nagyobb volt a forgalom.
15:09, Frissítve: 16:41

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.