Ugrás a tartalomra

Folytatják a harcot a béke és a kompromisszumos megoldás érdekében

2022.12.27
14:25
2022.12.27
16:53
Forrás
Pannon RTV
Erről beszélt egymással a szerb elnök és a pátriárka. Aleksandar Vučić és Porfirije azért találkoztak egymással, mert tegnap Pristina nem engedte, hogy a vallási vezető belépjen Koszovó területére és a peći patriarchátusba menjen.

A szerb ortodox egyház az esetre reagálva bejelentette, hogy a döntés az emberi jogok és a vallásszabadság szempontjából is egy teljességgel észszerűtlen és elfogadhatatlan döntés.

Szomorúságát fejezte ki a Koszovóban történtek kapcsán Porfirije szerb pátriárka Aleksandar Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatóján. A szerb ortodox egyház vezetője ezt annak kapcsán mondta, hogy hétfőn nem engedték be Koszovóba a Merdare adminisztratív átkelőn. A pátriárka szerint a mostani helyzetben mindenekelőtt az albánokért és a szerbekért kell imádkozni. Azért, hogy együtt tudjanak élni, békében. Porfirije kiemelte, mindent meg kell tenni a béke megőrzése és a háború elkerülése érdekében.

„Személyesen megkértem az elnököt, valamint a teljes szerb kormányt, hogy tegyenek meg mindent a béke megőrzéséért, hogy ne fordulhassanak elő fegyveres konfliktusok, mert azok senkinek sem hoznak jót. Ugyanakkor erre kérem azokat is, akiknek Prištinában van hatalmuk, de kérem még egyszer a nagyhatalmakat is, hadd ne soroljam fel az összeset."

Jelenleg is komoly és súlyos, de dinamikus tárgyalások folynak a nemzetközi közösség képviselőivel - mondta Aleksandar Vučić. A szerb államfő hozzátette, a Koszovóban élő szerbek érdekeit kell képviselni, ők ugyanis nem viccből vannak a barikádokon.

„Jelenleg is zajlanak a megbeszélések, minden emberünket bevontuk, minden lehetséges erőforrást felhasználunk, igyekszünk és mindent megteszünk a béke megőrzéséért, harcolunk a békéért, ennek eljöveteléért, ahogy Porfirije is mondta, valamiféle kompromisszumos megoldást szeretnénk."

A szerb pátriárka és az államfő találkozójából levonható, hogy az egyházi és a politikai vezetés is a békét és a stabilitást szorgalmazza Belgrád és Pristina között. Az pedig, hogy Porfirijét nem engedték be Koszovóba, az egyik legkínosabb dolog, ami megtörténhetett - hangzott el a tájékoztatón.

Koszovó
Porfirije pátriárka

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.