Ugrás a tartalomra

Vučić: Hosszú és nehéz éjszaka lesz

2022.12.28
23:48
2022.12.29
07:50
Forrás
Szerbiai RTV
A béke minden napja, amit nyerünk, több életet és több esélyt jelent a jövőre nézve, mondta Aleksandar Vučić.

22:50 - A béke és a stabilitás minden napja, amelyet megnyerünk, több életet és több esélyt jelent a jövőre nézve – mondta a szerb elnök a koszovói és metóhiai szerbekkel Raškában tartott találkozóján, hozzátéve, hogy ennek nem látja az alternatíváját. A találkozón Aleksandar Vučić elmondta, hogy az albánok sok mindenben tévednek, és arra gondolnak, hogy erőszakkal elűzzék és legyőzzék a szerbeket, de ezzel mindenkit elűznek maguktól. Az albánok maguknak csinálják a problémát. Sok szempontból ugyanazokat a hibákat követik el, mint mi egykor. Mindenkit el fognak kergetni, mert nem akarnak bizalmat kiépíteni. A szerbek erőszakos kiutasításán gondolkodnak, nem párbeszédet és kompromisszumos megoldást keresnek – mondta Vučić.

21:30 - A szerb államfő ma este Raškába érkezése után kijelentette, hogy kész elfogadni a koszovói szerbek bármilyen válaszát a barikádok eltávolításával kapcsolatban, mert mint rámutatott, megérti őket. Vučić azt mondta, hogy a mögöttünk álló nap minden szerb polgár számára nehéz volt, többször beszélt a szerbek képviselőivel, és ma este is beszélni fog, és arra számít, hogy lesznek bizonyos követeléseik. Hosszú és nehéz éjszaka lesz, mondta Vučić.

19:30 - 19 órakor helikopterrel indult Aleksandar Vučić szerb államfő, hogy tárgyaljon a koszovói szerbekkel. Vučić korábban Belgrádban ült tárgyalóasztalhoz a koszovói szerbek képviselőivel. Az egyeztetés több órán át tartott. A szerb államfő akkor azt kérte, hogy hagyják el a barikádokat. A koszovói szerb vezetők úgy fogalmaztak, hogy Albin Kurti koszovói kormányfőnek nem hisznek, csak Vučićnak. Időközben a nyugati hatalmak és az Amerikai Egyesült Államok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra kérik a koszovói és a szerb felet is, hogy sürgősen tegyenek azért, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Mint írták, aggodalommal tölti el őket a mostani szituáció. A koszovói szerbek Dejan Pantić rendőr december tizedikei letartóztatása után emeltek tiltakozásuk jeléül úttorlaszokat. Pantićot házi őrizetbe helyezik át, amely január 9-ig lesz érvényben, akkor pedig a bíróság hoz döntést a továbbiakról. Petar Petković, a Szerb Kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta, a házi őrizetbe helyezés is bizonyította Dejan Pantić ártatlanságát, valamint az a tény, hogy Albin Kurti bírálta a döntést meghozó ügyészt. Nikola Nedeljkovićot pedig szabadlábra helyezték - korábban 8 hónap börtönbüntetést kapott nemzeti türelmetlenség szításának vádjával.

Belgrádban ült tárgyalóasztalhoz Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök a koszovói szerbek képviselőivel. Az egyeztetés több órán át tartott. A felek értékelik a helyzetet a mai események tükrében, hogy Dejan Pantićot házi őrizetbe helyezték, továbbá, hogy szabadon engedték a koszovói hatóságok Nikola Nedeljkovićot. A tervek szerint a szerb elnök ma este 20 óra után a koszovói határra látogat. Időközben a nyugati hatalmak és az Amerikai Egyesült Államok közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra kérik a koszovói és a szerb felet, hogy sürgősen tegyenek azért, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Mint írták, aggodalommal tölti el őket a jelenlegi koszovói helyzet.

Koszovó
Aleksandar Vučić

Most

07:31, Frissítve: 07:36

Tankok törtek be Rafah területére

Néhány órája megindult Izrael szárazföldi hadművelete, helyszíni jelentések szerint legalább egy izraeli gépesített zászlóalj behatolt a Gázai övezet déli részébe.
19:37, Frissítve: 07:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.