Ugrás a tartalomra

Tavaly 35000-rel csökkent Szerbia lakossága

2017.10.21
15:33
2024.03.19
08:32
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában tavaly voltak a legrosszabbak a demográfiai adatok az elmúlt 112 évben.

A mutatók alapján több mint százezer ember halt meg, és kevesebb mint 65 000 született - mondta el Nišben Slavica Đukić Dejanović tárca nélküli miniszter. Hozzátette, egyes helyeken, ahol mindig jó volt a természetes szaporulat, mint amilyen Novi Pazar, tavaly először jegyeztek fel csökkenést.

Egyre kevesebben indulnak óvodába, iskolába. Minden közoktatásban lévő ezt hangoztatja. Szerbiában a népességcsökkenés már nagyon régóta nem volt ilyen mértékű.

Szülőnek lenni a világ legjobb érzése - mondják azok, akik ezt már megtapasztalták. Mégis, egyre kevesebben vállalnak gyereket, vagy csak egyet, esetleg kettőt. 40-50 éve más helyzet uralkodott az országban. Sípos Ibolya édesanyjának 6 testvére van. „Más volt az életfelfogás szerintem. Mert a szegénységre nem lehet ráfogni. Akkor is szegények voltak az emberek.”

 

 

Nagy Marinának még nincs gyereke, de akár hármat is vállalna. Szerint nagy gond az, hogy a fiatal házaspárok inkább külföldön vállalnak gyermeket. „Mindenki a lehető legjobbat, a legkényelmesebbet, a legmodernebbet szeretné a gyerekének, ami egyértelmű, hogy ezen a szinten most csak egy gyereknek tudja biztosítani, viszont valószínű, hogy ha szerényebb körülmények között akár három gyereknek is biztosítaná azt a minőségű életet, mint egynek, ezek az anyagi keretek között.”

Slavica Đukić Dejanović demográfiai kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszter már 2016-ban legfontosabb feladatának látta a demográfiai helyzet javítását - mondta el Nišben a délkelet-szerbiai demográfiai helyzetről értekező tudományos konferencián. Már régen megszólalt a vészcsengő. A szakemberek szerint demográfiai katasztrófa várható, de ez a kormány nyitott intézkedéseket hozni a natalitás növelésének érdekében.

Slavica Đukić Dejanović, demográfiával megbízott tárca nélküli miniszter: „Először nyitottunk meg egy ilyen költségvetési, illetve finanszírozási vonalat a családok anyagi támogatására, hisz nagyobb családokra van szükség. Először végzünk igen komoly kutatásokat, amelyekről ilyen tanácskozásoson számolunk be, és aktív javaslataink is vannak arról, hogyan tegyünk lépéseket a jobb demográfiai jövő felé. ”

Vajon mi lehet az oka a lakosság csökkenésének? Az elvándorlás? A rossz gazdasági helyzet? A modern felfogás, a karrierépítés? Vagy mindez együtt? Szerbiában 2016-ban összesen 100 834 fő halt meg, miközben csak 64 734-en születtek. A Köztársasági Statisztikai Hivatal legfrissebb összesítése szerint az elmúlt tíz évben Szerbiában mintegy 350 ezerrel kevesebben születtek, mint ahányan meghaltak. Az évi 35 ezres lakosságcsökkenés azt mutatja, hogy minden egyes esztendőben eltűnik egy Óbecse nagyságú község. Egyes becslések szerint pedig Szerbiának és Vajdaságnak összesen kétmillióval lesz kevesebb lakosa 2060-ra.

demográfia
népességcsökkenés
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.