Ugrás a tartalomra

Újjáéled a táncházmozgalom Tiszakálmánfalván

2018.04.22
12:06
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Több év kihagyás után ismét táncházat tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben.

A helyi általános- és középiskolások is előszeretettel tanulják a különböző tájegységek táncait, amelyekkel különböző szemléken be is mutatkoznak. A szombat esti mulatságon kedvük szerint ropták a táncot. A legkisebbek délalföldi táncával kezdődött a mulatság. Amíg a fiúk verbunkoztak, a lányok karikázóhoz álltak.

Tóth Emília, néptáncos, Tiszakálmánfalva: „Tanultunk egy új páros táncot. Ez nagyon jó, mert minél több lépést kell tudnunk. Fejlődünk az ilyen táncházakban.”
Pozsár Áron, néptáncos, Erzsébetlak: „Nagyon szeretem a táncházakat, a csoportos munkák miatt. A barátkozás mellett az önbizalmunkat is fejlesztjük. ”

Budimlić Ármin óbecsei néptáncoktató több hónapja oktatja a tiszakálmánfalvi gyerekeket. Szerinte a táncházakban oldódik a színpadi fellépéskor jelentkező izgalom. „A magyar népi táncok improvizatívak és szabad táncok formájában jelentek meg mindenhol, nem voltak megkötések. Az által, hogy a színpadra alkalmazzuk, a koreográfiákban kötötté válnak. A táncházakban viszont nagyon szépen fejlődnek a gyerekek, megállás nélkül ropják.”

A tiszakálmánfalvi táncházban a temerini Berbence húzta a talpalávalót. Nagy Ábel Bence, prímás, Berbence Együttes, Temerin: „A kisebb gyerekeknek dél-alföldit, csíkit vagy gyermekjátékokat szoktunk muzsikálni. Általában a táncoktatókkal egyeztetünk, velük előre lebeszéljük, hogy milyen tájegységek táncanyagát dolgozzák fel, esetleg milyen játékok lesznek, ahhoz adjuk a zenei kíséretet.”

A tiszakálmánfalvi mulatságra Maradékról, Temerinből, Újvidékről és Erzsébetlakról is érkeztek vendégek. Milánovity Ottília, elnök, Petőfi Sándor ME, Tiszakálmánfalva: „Azt szeretnénk, hogy ne csak fellépésekre táncoljanak a gyerekek a színpadunkon és a szerepléseken, hanem vendégeket hívunk, hogy Tiszakálmánfalvára csalogassuk az embereket.”

A pihenőben a gyerekek kézműveskedtek és népi motívumokat rajzoltak.

Tiszakálmánfalva
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
táncház

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.