Ugrás a tartalomra

Hogyan válaszolni a növényvédelmi kihívásokra?

2023.11.23
12:19
2023.11.26
09:08
Forrás
Pannon RTV
Az aktuális növényvédelmi kihívásokról tartottak előadást a vajdasági magyar termelőknek Tiszakálmánfalván. Az innovációkra és a legfrissebb mezőgazdasági hírekre sok gazda volt kíváncsi.

Drobnyik Lajos tiszakálmánfalvi termelő is nagy érdeklődéssel látogatott el az előadásra, hogy újabb ismereteket szerezzen, melyek megkönnyíthetik a termelésben való munkáját. „Hogy halljunk valami újat, hogy küzdjünk, harcoljunk a kihívások ellen. Értesüljünk az új magokról, a permetezőszerekről, hogy megtudjuk, mennyi műtrágyát és egyebet érdemes használnunk a célszerűség érdekében.”

A mezőgazdaságon belül különösen a növényvédelem olyan ágazat, amely rendkívül dinamikus és számos kihívással jár. Bagi Ferenc egyetemi tanár, az MNT Oktatási Bizottságának tagja az aktuális problémákra és ezek megoldásaira mutatott rá az előadásában. „Számos növényvédő szert kivontak a forgalomból. Persze ez termelői szempontból jól hangzik, mert végeredményben a növényvédő szerek mérgek. Azonban gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vitéz kezéből, akinek eddig volt buzogánya, kardja és íja, kivették a buzogányt és az íjat, és csak a kardja maradt, tehát csökkent azoknak a növényvédő szereknek a száma, amit használhat, és gyakorlatilag több szaktudást, odafigyelést igényel, hogy megvédje a vetését.”

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár arra mutatott rá, hogy milyen lehetőségek lesznek elérhetők a termelők számára a 2024-es évben a mezőgazdasági támogatásokat illetően. „Nagyon sok, 50 százalék körüli, illetve 50 százalékot meghaladó vissza nem térítendő támogatások vannak a mezőgazdasági minisztériumban berendezésre, felszerelésre, gépekre, kapcsolható eszközre. Ezek fontosak a gazdáknak, hogy tudják végezni a munkát, és természetesen van támogatás növényvédelmi felszerelésekre, berendezésekre és gépekre is.”

Az ilyen és hasonló előadások célja az, hogy újabb ismereteket nyújtsanak és segítsenek a gazdáknak a klímaváltozás során kialakuló problémák megoldásában.

növényvédelem
gazda
Tiszakálmánfalva
mezőgazdaság
Bagi Ferenc
Juhász Attila

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű