Ugrás a tartalomra

Kézműves foglalkozások, néptánc és citera a Ludasi Népzenei Táborban

2018.07.19
17:07
2024.03.19
08:41
Forrás
Pannon RTV
Népzenei Tábort szerveztek a ludasi Kosztolányi Házban. Játékosan, oktatók segítségével fejlesztik népzenei ismereteiket, de barátkozásra is jut bőven idő. Sok más program is várta a gyerekeket.

Egész Vajdaság területéről érkeztek fiatal tehetségek, népzenét és néptáncot kedvelő fiatalok. Lepár Emese Adáról érkezett, először jött el a táborba. „A nővérem éneket oktat, és én is énekelek, így felmerült bennem a kérdés, hogy akkor miért is ne jöjjek én is a táborba, és őszintén megvallva, nem bántam meg.”

A táborlakók között a legfiatalabb táborozó 7 éves, de vannak visszatérő résztvevők is. Arnold Réka: „Régebben azt választottam, és most úgy döntöttem, hogy ez egy citera tábor, és akkor citerázni jöttem ide.”

A fiatalok a Kosztolányi ház udvarán állították fel sátraikat, így egy igazi táborhangulat alakult ki.

A tanulás mellett sok játék és barátkozás várta őket. Korponai Réka: „Én egy éve énekelek, és az tetszett meg benne, hogy én régóta éneklek és nagyon szeretek és a népzenéket is nagyon szeretem.”

Kolozsi Anna: „Én azért szeretek énekelni mert táncolok is és a néptánc is szép énekkel.”

A kézműves foglalkozásokat a Kosztolányi Ház termeiben tartották a fiataloknak, a zene- és énekoktatás pedig az általános iskolában volt. Fábián Mónika, szervező: „Nagyjából ötvenen vagyunk, oktatókkal, segítőkkel és gyerekekkel, és Vajdaság szinte minden szegletéből érkeztek, nagyon sok helyszínről vannak itt gyerekek. Főleg népzenével, népi énekkel és citeraoktatással foglalkozunk, de délutánonként számos szabadidős foglalkozás, kézműves foglalkozás volt, illetve meglepetés programokkal is készültünk a gyerekeknek.”

A fiatalok a tábor utolsó napján egy gálaműsort adnak elő, bemutatják azt, amit a tábor ideje alatt tanultak.

Ludas
népzene
tábor
citera

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.