Ugrás a tartalomra

Ritkábban járnak be Horgosra a migránsok

2018.10.12
16:07
2018.10.12
16:34
Forrás
Pannon RTV
Vannak migránsok Szerbiában, akiknek Magyarország a kifejezett úti céljuk. Néhányan még próbálkoznak a szerb-magyar határ illegális átlépésével, de a környékbeli lakott területekre már ritkán járnak.

Továbbra is lakott a horgosi tanyavilág: az illegális bevándorlók többsége Afganisztánból és Pakisztánból érkezett, némelyiknek az a szándéka, hogy Magyarországon telepedjen le, élni, tanulni és dolgozni szeretnének.

Az egykori Bácska-birtok elhagyatott épületeiben húzzák meg magukat a migránsok. Többségük már nem először próbál átjutni a határon. Az egyik nevét nem vállaló férfinak azonban kifejezett célja, hogy Magyarországon telepedjen le: „Magyarország nagyon jó! Budapest szép város! Csak egyszer voltam ott, de nagyon megkedveltem!
- Magyarországon szeretne élni?
- Budapesten, Magyarországon. Szép városban. Iskolába akarok járni, dolgozni és a nyelvet megtanulni. De elfogtak és visszaküldtek. Horvátországba is mentem, de az nem jó. A horvátok elvették a pénzemet és a telefonomat. Mindenemet.”

A fiatal afgán bevándorló elmondta, hogy hetente kétszer-háromszor próbál a kerítésen átjutni Magyarországra, de mindig elfogják és visszaküldik. Pedig már nemcsak itt Horgosnál, de még Zombor környékén is megpróbálta átlépni a zöldhatárt.

A közeli Horgoson egyelőre nyugalom van. Többen kamerán kívül azt nyilatkozták híradónk stábjának, hogy az illegális bevándorlók a korábbiakhoz képest ritkábban járnak be a településre.

Petrović Vojin, Horgos:
„- Mikor látta utoljára a migránsokat? Hová mentek?
- Átmentek a magyarokhoz a vasúton keresztül.
- Már nem járnak be Horgosra?
- Nem. Azóta nem láttam őket.
- Korábban mennyien voltak?
- Sokan! Annyian voltak. El kellett oda - ahogy megyünk ki a határra - telepíteni őket!”

A környékbeli földművesek, gyümölcsös gazdák szerint annak ellenére, hogy javában zajlik az almaszüret, a migránsok egyelőre nem lopják a termést, de a kukoricaszárakat gyakran elviszik magukkal tüzelőnek.

Horgos
migránsok

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:18

Nyerjen lakást!

Mostanáig több mint 24,6 millió számla QR-kódját küldték be a szerbiai lakosok a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjátékra.
20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54, Frissítve: 07:52

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.