Ugrás a tartalomra

Búcsú Bezdánban

2018.10.28
15:36
2018.10.28
16:54
Forrás
Pannon RTV
A Zombortól északnyugatra fekvő legnagyobb magyar település római katolikus templomában ünnepi szentmisével kezdődött a falu vallási ünnepe.

Ez az a nap, amikor az elszármazottak, a rokonok, barátok is hazalátogatnak, minden házhoz vendéget várnak.

Megtelt hívekkel a bezdáni Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostoloknak szentelt római katolikus templom a vasárnapi ünnepi szentmisére.

Kele Jánosné Ilona, Bezdán: „Azért fontos nekem ez a nap, ez a búcsúi ünnep, mert a lelki békémnek jót tesz, hogy eljövök templomba.”

Bezdán a Duna bal partján fekszik, ott ahol a Ferenc-csatorna torkollik a Dunába. Körös körül vizek veszik körül, területének pedig több mint tíz százalékát erdő borítja. A települést ma már becslések szerint mintegy háromezren lakják. Búcsú idején az elszármazottak rendszeresen hazalátogatnak, hiszen a festői táj, a rokonság, a barátok hazaszólítanak.

Zélity Mihály, plébános, Bezdán: „Ez a nap alkalom arra, hogy megmutassuk, még vagyunk, élünk, élni akarunk, lenni akarunk. Ilyenkor megmutatjuk azt, hogy szeretettel várunk mindenkit, akár azokat, akik már itt hagytak bennünket, most csak viszontlátásra jönnek, akár azokat is, akik kedvet kapnak és a mi falunkban le szeretnének telepedni.”

Hetekkel ezelőtt már készültek a rendezvényre, hiszen a búcsú Bezdánban elsődlegesen családi ünnep. Kapitány Endre otthonában gazdag ebéddel várták a vendégeket.

Kapitány Endre, Bezdán: „Készült sült kacsa, húsleves, körítés, párolt káposzta, fasírt, sült csibe.”

Az ünnep nemcsak a hazatérőknek, hanem a helyieknek, a környékbelieknek is nagy esemény.

Pelt Ilona, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „A búcsú nagyon fontos esemény a falu életében, és úgy érzem, hogy mindenképpen olyan családi ünnep, ahol, akik már elköltöztek, illetve a sors úgy hozta, hogy máshol élnek, ilyenkor hazalátogatnak, így együtt lehet a család.”

Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás lista jelöltjei is.

A bezdáni csatornaparton gazdag kirakodó vásár várta a vendégeket. Cukorkát, gyerekjátékot, kézműves tárgyakat vásárolhattak a kilátogatók. A körhinták hangosítóiból már egy hete bömbölő zenével csalogatják a szórakozni vágyó fiatalokat.

Bezdán
búcsú
Magyar Összefogás

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:30

Európa melegszik a leggyorsabban a kontinensek közül

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.
19:54

Megkezdte a támogatói aláírások gyűjtését a VMSZ

Magyarkanizsa, Topolya és Zenta község területén kezdte az önkormányzati listaállításhoz szükséges támogató aláírások gyűjtését a Vajdasági Magyar Szövetség. A párt Topolyán ma elsőként adta át listáját, így az egyes sorszámmal indulnak.
18:48, Frissítve: 19:19

Táncolt a tavasz a Népkörben

A tánc világnapja alkalmából a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megszervezte a Táncoló tavasz elnevezésű rendezvényt. A regionális gyermek és ifjúsági néptánc találkozón közel 200 fiatal lépett színpadra.
15:14, Frissítve: 18:25

Újraszentelték a Ladányi-keresztet

Újraszentelték a Törökbecse és Basahíd közötti országút mentén álló Ladányi keresztet. Törökbecse polgárai a közelben zajló 1849-es csatában elesett névtelen hősök emlékére állíttatták fel annak idején.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.