Ugrás a tartalomra

„Több lábon kell állni - így lehet fejlődni”

2019.03.10
09:15
2024.03.19
08:34
Forrás
Pannon RTV
A több lábon állás jelenthet fejlődési és megélhetési biztonságot a szerbiai agráriumban - mondják a szakemberek.

A növénytermesztés állattartással való párosítása mellett az alapanyag feldolgozása, valamint a szövetkezeti forma kialakítása is ugródeszkát jelenthet a fiatal családi vállalkozásoknak a szülőföldön való érvényesüléshez. Ehhez kell párosítani a pályázási lehetőségeket és a közös munkát.

Kézi erővel készítik elő az almát a szárításra az óbecsei Blazsanik családban. A szeletelt és szárított almacsipsszel valamint szárított zöldségfélékkel próbálnak helytállni a piacon. Blazsanik Kristóf szerint a minőségi termék előállításához sok követelményt kell teljesíteni. „A permetezési naplók betartása az alapkritérium, abból kifolyólag tudunk tovább dolgozni. A végtermék is minőségi tud lenni, ha megfelelő technológiai eljárással végezzük a munkát.”

A családi vállalkozás és az összefogás híve. Az alaptevékenység a szántóföldi növénytermesztés, amit szárítással és feldolgozással párosítanak. Ifjabb Blazsanik Imre szerint a jövőbeni mezőgazdaság alapját a közös termelés jelenti. „Mi csak ebben az összefogásban látjuk az előrehaladását és a megmaradás lehetőségét. Édesapámnak az ötlete volt, hogy csak együtt tudunk dolgozni, akkor tudunk fejleszteni is, mert ha mindenki külön-külön vállalkozásba kezdene, akkor a saját nehézségeivel kell megküzdenie.”

Az évek során a család a különböző pályázási lehetőségeket kihasználva építette vállalkozását. Idősebb Blazsanik Imre úgy véli, hogy a kis léptékű beruházások biztosítják az érvényesülést. „Termelésünket szerettük volna bebiztosítani, azért összpontosítottunk a szárításra, majd a raktározásra is. Így nem kényszerülünk arra, hogy azonnal eladjuk a terményünket, Fejlődésben gondolkodunk és mindig újabb munkákat adunk a termékhez, hogy az ára egy kicsit növekedjen.”

Az óbecsei család tagjai szerint a közös munka, és jövedelem megteremtése nem lehetetlen, csak az adott körülményekhez kell alkalmazkodni és olyan termékeket előállítani, amelyek hozzáadott értéke profitot termel a családi kasszába.

növénytermesztés
állattartás
mezőgazdaság
megélhetés
fejlődés
Óbecse
Blazsanik
almaszárítás

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.