Ugrás a tartalomra

A gyenge kereslet lenyomja a búza és a kukorica árát a terménytőzsdén

2019.03.13
11:29
2019.03.13
18:13
Forrás
Pannon RTV
Hetek óta folyamatosan csökken a terménytőzsdén az elsődleges mezőgazdasági termékek, főként a kukorica és a búza ára.

A szakemberek szerint elfogyott az első osztályú kenyérgabona, a gyengébb minőségű búza iránt pedig egyelőre nincs kereslet. Kukoricából pedig túlkínálat van, a tengeri ára várhatóan majd áprilistól emelkedik.

A kukorica kilogrammonkénti ára a múlt hét elején 15 dinárra csökkent ÁFA nélkül, és ezt az árat tartotta az egész hét folyamán. A kenyérgabona 22 dináros ára mellett egyáltalán nem volt iránta kereslet, és ez előrevetíti a búza árának további csökkenését. A szója ára 38 és fél dinár volt ÁFA nélkül, de a szója iránt sem volt nagyobb érdeklődés.

A búzáért jól fizettek eddig, de elfogyott a jó minőségű kenyérgabona és leállt a kiszállítás, mondják a felvásárlók. A kukoricát a betakarítás után a termelők nagy része begórézta, a későbbi magasabb árban reménykedve. Volt is ára a tengerinek, de túlkínálat jelentkezett. A tavaszi vetéshez szükséges anyagiak előteremtésére ugyanis a gazdák hozzáfogtak a morzsoláshoz.

Nyitri Viktor, termelő, Hajdújárás:
„-Kell a pénz a tavaszi befektetésekre. Még az a jó, hogy tavaly jó hozam volt, úgyhogy van szép mennyiség.
- Ez a mostani kukoricaár mennyire felel meg a gazdáknak?
- Elég alacsony, szerintem lehetne jobb ára is neki.
- Mennyit fizetnek a felvásárlók a kukoricáért?
- Per pillanat 15 dinár 90 parát a 14 százalék nedvességtartalomig.”

Nagy a kínálat kukoricából, kereslet viszont nincs, mondta Rihter Ferenc szabadkai termelő és felvásárló: „Mi a kukoricát jelenleg 16 dinárért vesszük ÁFÁ-val, a kukoricának nagyon lement az ára, volt már 17 dinár és 17 dinár 20 paráért is vettük, a búza ára jelenleg 21 dinár, pedig volt 23 dinár is. Egyszerűen nem lehet eladni, nincs kereslet rá, megállt a piac.

A felvásárló szerint a kukorica ára a közeljövőben még tovább csökkenhet. Április közepétől viszont, amikor a gazdák hozzáfognak a tavaszi vetéshez, és nem lesz idejük morzsolni, hirtelen hiány léphet majd fel tengeriből. Ekkor várható a kukorica árának emelkedése. A 2018-as búzatermés mennyiségileg jó volt, minőségileg azonban kevésbé.

Aladics Tibor, felvásárló, Ludas: „Elfogyott a jó minőségű búza, amire volt az igazi kereslet, rájöttek a vevők, hogy Szerbiában már nagyon kevés olyan minőségű búza van, ami őket érdekli, az ami pedig még benn maradt, az már gyenge minőségű, az pedig nem nagyon kell, illetve nincs akkora érdeklődés rá.”

A szakemberek szerint egyébként viszonylag magas volt a búza ára a csökkenést megelőzően, ami már veszélyeztette a malomipart, és liszt meg a kenyér árának emelkedését eredményezhette volna.

mezőgazdaság
kukorica
búza

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.