Ugrás a tartalomra

Koreográfus képzési nap Szabadkán

2019.04.13
22:50
2020.02.10
19:53
Forrás
Pannon RTV
Szakmai műhelynapot szervezett koreográfusok részére szombaton Szabadkán a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A mostani egynapos előadást terveik szerint egy komoly többhavi képzés is követi majd.

A vajdasági néptáncos világot felkarolva a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség első félévi programjának egyikeként került megszervezésre az első komplex koreográfus képzési nap Szabadkán. Brezovszki Roland, a VMMSZ munkatársa elmondta: „Ez egy, ha nem is történelmi pillanat, de még ilyen Vajdaságban nem volt, hogy színházi körülmények között, mindenféle színházi műfajnak jó ismerői, a dramaturg, a fénymester, a díszlet- és jelmeztervező, a koreográfus a zenész mind el tudja mondani a gondolatait. Nem titkolt szándékunk, hogy ezt folytatni is fogjuk.”

 

Egy koreográfus-rendezőnek, ha nem is kell mindenhez értenie, de mindent éreznie kell, hogy aztán abból egy többé-kevésbé zökkenőmentes munkával kialakuljon a végeredmény. Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője elmondta: „Igyekeztünk azokról a fontos területekről röviden beszélni és nem tanítani, mert ez az idő ahhoz rövid, de a figyelmet, az érdeklődést fenntartani azok a területek iránt, amik rendkívül fontosak ahhoz, hogy a nézők minél nagyobb hatású koreográfiákhoz jussanak.”

Szeptembertől a tervek szerint másfél éves képzést indítanak majd a néptánccal foglalkozó koreográfusok részére, biztosítva ezzel a néptáncvezetői utódképzést.

koreográfus
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09

Húsvét Palicson

Hatodik alkalommal szervezik meg a Húsvét Palicson nevet viselő hagyományápoló foglalkozást az ortodox ünnepek alkalmából.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.