Ugrás a tartalomra

Fürdőzni, de csak óvatosan!

2019.08.09
15:09
2024.03.19
08:47
Forrás
Pannon RTV
A kánikulát a vízparton, illetve a vízben lehet a legkönnyebben elviselni. Újvidéken a medencék mellett a Duna bizonyul az egyik legnépszerűbb fürdőzési helynek.

A városi strand mellett a folyó mentén számos illegális fürdőhely is található, ahova szintén sokan menekülnek a nagy forróság elől. A Duna ugyanakkor veszélyes is lehet, így csak az arra kijelölt helyeken ajánlatos a fürdőzés.

Fürdőzés és napozás - a hőség elől sokan a vízpartokon keresnek menedéket a nyári napokon. Az Újvidéki Strandot évente egymillió ember látogatja. Maja Vujović, Újvidék: „Szeretem, amikor ilyen nyugodt. Délelőttönként szeretek ide eljönni a munkáról egy kávéra, megpihenni. Hétvégén is szoktam jönni, úgyhogy szép az is, amikor buli van, de az is, amikor nincsenek itt emberek. Mindig szép, azért is szeretem. A meleg napokon általában legalább 2-3 órára lejövök ide. Most jöttem vissza a tengerről és máris folytatom itt a mi tengerünkkel. A Duna az én tengerem.”
 

Az Újvidéki Strand a fürdőzés lehetősége mellett számos egyéb szórakoztató tartalommal igyekszik a látogatók kedvében járni. Kávézók, játszóházak, illetve színes programok várják itt nap mint nap a fürdőzőket.

A partot vízimentők is felügyelik. Putnik Duško, Maribor, Szlovénia: „Itt ahol sekély víz van, biztonságos úszni. A gyereknek ugyanakkor nem annyira, mivel sodrás is van. Tisztelni kell a kijelölt határokat, ennyi.”

A strand látogatói szerint a szerencsétlen esetek elkerülése érdekében nagyon fontos betartani a szabályokat. Fürdőzni csak az arra kijelölt területeken ajánlatos. Vasa Budošan, Újvidék: „Itt sekély a víz. A Duna közepétől azonban ott a főáramlat, mély is és kiszámíthatatlan. Ott elvisz a víz, gyors. Innen nézve nyugodtnak tűnik, de akár 6-7 kilométer/órás sebességgel is folyhat. Az nem kevés. Biztonságos, ha vigyázol. Ha nem, megfulladhatsz. Én kétszer fulladoztam, most már csak derékig megyek be a vízbe.”

Fontos az is, hogy ne hirtelen vessük bele magunkat a hideg vízbe, ilyenkor ugyanis szívrohamot is kaphatunk. Különösen igaz ez az elkövetkező napokra, hiszen nagyon magas hőmérsékletekre készülhetünk. Az előrejelzések szerint a hétvégén 35 fokos csúcsokra számíthatunk, hétfőn azonban még melegebb lesz térségünkben. A levegő hőmérséklete 37-38 fokig emelkedhet.

Az Újvidéki Strandon 50 dinárért lehet napijegyet váltani, de csoportos-, vagy szezonjegyek vásárlása esetén akár ennél is olcsóbban felfrissülhetünk a Dunában.

Duna
strand
Újvidék
fürdőzés

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.