Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az avarhulladék helyes felhasználása

2019-10-21
19:29
Forrás
Pannon RTV
Tengernyi sárga falevél. Pirospozsgás arcok. Lecsapódott pára az ablakon. Ősz. A megfázások, az összebújós éjszakák, a lelket melengető forró italok és az érzéki könyvek évszakja.

Az idilli képet a folyamatos háztáji munkák teszik színesebbé. A kertes házban élők ilyenkor szembesülnek életformájuk hátrányával: a folyamatos gereblyézéssel. Lilától a barnáig, pirostól a narancssárgáig, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb színű, formájú levelet. Ezt követően már csak az a kérdés, hogy mit kezdünk vele...

Apríts!

Az aprólék közvetlenül talajra szórása elősegíti az aljnövényzet növekedését. Kiválóan alkalmas a gyep serkentésére. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a mi kertünk legyen zöldebb, ne pedig a szomszédé.

Mulcsolj!

Gyűjtsd össze a leveleket, majd terítsd szét a darabokat virágágyásban, veteményesben és a fák körül. A levelek lassan lebomlanak, ezzel tápanyaggal gazdagítva a földet.

Komposztálj!

Alig pár száz dinárból lehetséges otthoni komposztáló felállítása. Kis ráfordítással minden általunk termelt szerves hulladék újrahasznosítható. A módszer segítségével tápanyagban gazdag termőföldet tudunk előállítani.

Javíts a talaj minőségén!

Tetszőleges mélységig keverjük több rétegben a leveleket a termőtalajhoz és hagyjuk télen lebomlani. Így tavasszal megfelelő alap áll majd rendelkezésünkre ahhoz, hogy minőséges termést tudjunk elérni haszonnövényeink körében. Ezen kívül a leveleket a növények közé lehet önteni, annak érdekében, hogy biztosítsa a levegőztetést, vízelvezetést és növelje a talaj vízkapacitását.

Készíts talaj takarót!

Ha már felgyülemlett annyi levélhulladék, hogy a gyep belefullad, ne rakd kazalba a tüzeléshez, ne égesd el, hanem helyezd a bokrok alá. Megvédi a talajt az eső utáni eróziótól. Melegen tartja a takaró a talajt télen. Az eredmény: szép, nagy bokrok.

avar
égetés

Most

21:59

Éljünk nyelvi jogainkkal!

A Szerb Köztársaság Alkotmánya és Vajdaság statútuma is biztosítják a jogot a nemzeti kisebbségek tagjainak a saját nyelv és írásmód használatához.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.