Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az avarhulladék helyes felhasználása

2019-10-21
19:29
Forrás
Pannon RTV
Tengernyi sárga falevél. Pirospozsgás arcok. Lecsapódott pára az ablakon. Ősz. A megfázások, az összebújós éjszakák, a lelket melengető forró italok és az érzéki könyvek évszakja.

Az idilli képet a folyamatos háztáji munkák teszik színesebbé. A kertes házban élők ilyenkor szembesülnek életformájuk hátrányával: a folyamatos gereblyézéssel. Lilától a barnáig, pirostól a narancssárgáig, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb színű, formájú levelet. Ezt követően már csak az a kérdés, hogy mit kezdünk vele...

Apríts!

Az aprólék közvetlenül talajra szórása elősegíti az aljnövényzet növekedését. Kiválóan alkalmas a gyep serkentésére. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a mi kertünk legyen zöldebb, ne pedig a szomszédé.

Mulcsolj!

Gyűjtsd össze a leveleket, majd terítsd szét a darabokat virágágyásban, veteményesben és a fák körül. A levelek lassan lebomlanak, ezzel tápanyaggal gazdagítva a földet.

Komposztálj!

Alig pár száz dinárból lehetséges otthoni komposztáló felállítása. Kis ráfordítással minden általunk termelt szerves hulladék újrahasznosítható. A módszer segítségével tápanyagban gazdag termőföldet tudunk előállítani.

Javíts a talaj minőségén!

Tetszőleges mélységig keverjük több rétegben a leveleket a termőtalajhoz és hagyjuk télen lebomlani. Így tavasszal megfelelő alap áll majd rendelkezésünkre ahhoz, hogy minőséges termést tudjunk elérni haszonnövényeink körében. Ezen kívül a leveleket a növények közé lehet önteni, annak érdekében, hogy biztosítsa a levegőztetést, vízelvezetést és növelje a talaj vízkapacitását.

Készíts talaj takarót!

Ha már felgyülemlett annyi levélhulladék, hogy a gyep belefullad, ne rakd kazalba a tüzeléshez, ne égesd el, hanem helyezd a bokrok alá. Megvédi a talajt az eső utáni eróziótól. Melegen tartja a takaró a talajt télen. Az eredmény: szép, nagy bokrok.

avar
égetés

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 14:26

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.