Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Európai Madármegfigyelő Napok a Ludasi-tónál

2017-10-01
12:45
2017-10-01
17:50
Forrás
Pannon RTV
A Riparia Természetbarátok Egyesülete idén is csatlakozott az Európai Madármegfigyelő Napokhoz.

A kontinensszintű eseményből az észak-bácskai szakemberek a Ludasi-tónál szervezett megmozdulással vették ki a részüket. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat, a megfigyelések európai szintű információgyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől a rendezvénnyel sok természetbarátot szólítanak meg és csábítanak ki a szabadba.

Madármegfigyelésen vett részt egy kisebb csoport a Ludasi-tónál. Ez is az Európai Madármegfigyelő Napok elnevezésű akció része. Úgymond egy leltárt csinálnak ilyenkor a madarakról a területen, feljegyzik az összes faj egyedeit és aztán ezt egy egységes adatbázisban kezelik később.

Szekeres Ottó, ornitológus, Riparia Természetbarátok Egyesülete, Szabadka: „Minden évben, ugyanabban az időszakban szerveződik meg, mindenki egyszerre csinálja, így aztán nem történik meg az, hogy ugyanazokat a madarakat kétszer vagy többször megszámolják és az évek alatt összegyűlt adatokból egy nagyon érdekes következtetést tudunk levonni, arra vonatkozóan, hogy mennyire változnak egyes madárfajok állományai, csökkenek, növekszenek, stagnálnak, stb.”

Nem csak teleszkóppal figyelték a madarakat, hanem hálót is kifeszítettek és az így befogott madarakat meggyűrűzték.
Dózsai József, tag, Riparia Természetbarátok Egyesülete, Szabadka: „Megmérjük a madarak súlyát, úgynevezett kondícióját, milyen állapotban készül a vonulásra, mert most még szép idő van októberben, de most már egy része, a mieink már elmentek, Afrikában vannak, vagy úton Afrika felé, most főként északi madarakra számítunk.”

A Ludasi-tó környékén eddig 230-féle madarat figyeltek meg. Évről-évre felbukkannak olyan fajok is, amelyeket eddig még nem sikerült ezen a területen megfigyelni.

Pahert Szebasztián, tag, Riparia Természetbarátok Egyesülete, Szabadka: „Olyankor amikor meggyűrűzzük őket, több helyen visszatudják fogni, feltudjuk mérni, hogy melyik irányba vonulnak, melyik területeken állnak meg, melyik területeken pihennek, táplálkoznak, melyik területeken költenek és így tudjuk, hogy melyek azok a területek, amelyeket le kell védenünk.”

Az Európai Madármegfigyelő Napokat a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. A program szerbiai koordinátora a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület.

Ludasi-tó
Európai Madármegfigyelő Napok
Riparia Természetbarátok Egyesülete

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:58

Ana Brnabić ismertette az új kormány céljait

Ana Brnabić szerb kormányalakító ma délelőtt a parlamentben ismertetett expozéjában hangsúlyozta, hogy az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Hat célt emelt ki, ezek közül a polgárok egészségét nevezte a legfontosabbnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.