Ugrás a tartalomra
Pixabay/PublicDomainPictures

Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése

2020.10.14
12:40
2020.10.14
12:47
Forrás
www.elobolygonk.hu
Természeti katasztrófákban a leginkább Kína érintett, de Amerikában és Indiában is sok volt belőlük.

Az ENSZ katasztrófakockázat-csökkentési irodájának friss értékelése szerint, a 2000 és 2019 között regisztrált 7348 természeti katasztrófa több mint 1,2 millió ember halálát okozta, valamint 3000 milliárd dollár anyagi kár is keletkezett.

A legtöbb természeti katasztrófát, mintegy 577-et, Kínában jegyezték, majd az Egyesült Államokban, Indiában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Leggyakoribbnak az áradások és a viharok számítottak a vizsgált időszakban.

A világszervezet szakértői úgy látják, hogy a következő évtizedben majd a hőhullámok jelentik a legsúlyosabb problémát, különösen a szegény országokban.

A koronavírus-járvány ráirányította a kormányok és a közvélemény figyelmét a kockázatokra, mondta a szervezet főtitkára. Látható, hogy noha a Covid–19 rossz, a klímavészhelyzet még rosszabb lehet, hangsúlyozta Mami Mizutori.

természeti katasztrófa
klímaváltozás
Kína
Amerika
katasztrófa
ENSZ

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.