Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Hogyan készült régen a kalap és a fésű?

2020-07-27
15:25
2020-07-27
15:49
Forrás
Pannon RTV
Egy kalapkészítő és egy fésű műhelyt mutat be részletesen a zentai Régi Mesterségek Háza augusztustól. A letűnt korok több mint 10 ezer eszközét bemutató múzeumban az idén is szerveznek nyílt napokat.

Tavaly Tóth Bojnik Géza kovácsműhelyét és Kapás Sándor egykori szódaüzemét ismerhette meg bővebben a nagyközönség a Régi Mesterségek Házában. Az idei nyílt napokra is hasonló érdekességekkel készülnek, hiszen az egykori Varga Jenő kalapos- és Sok Tibor fésűs műhelyét is bemutatják.


Pecze Árpád, régiséggyűjtő, alapító, Régi Mesterségek Háza, Zenta: „Különösen érdekes a fésűs műhely, ugyanis itt az a gép, ami a fésűt vágja. Nagyon érdekesen működik, úgyhogy nagyon jó volna, ha a gyerekek ezt ki tudnák próbálni, ha föl lesz állítva. Sőt, annyi marhaszarvunk is van, hogy ezt gyakorolhassák. Különben nem csak fésűt készítettek a marha szarvából, hanem húrpengetőt, cipőhúzót, vázát, hajcsatot, kontyfésűt, bugylibicskának nyelet és így tovább, tehát nagyon sok minden készült ebből.”

A magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerül bővíteni a múzeumot. Az új kiállító térhez már az alaprajzok is megvannak. Ez az udvaron kap majd helyet. „Egy pár éve már a magyar kormány támogatásával kaptunk például laptopot, fényképezőgépet, vásznat, 1 millió 100 ezer dinárt kaptunk a ház rendbetételére, most pedig pályáztunk a riasztóberendezésre és azt is megkaptuk.”

A zentai Régi Mesterségek Házában várhatóan augusztus 15. és 16. között rendezik meg a nyílt napokat. Mindazonáltal az érdeklődők előzetes bejelentkezés után bármikor megtekinthetik a még Szerbiában is kivételesnek számító gyűjteményt. Időpontot kérni, illetve érdeklődni pedig a 024/814-261-es, illetve a 063/896-4780-as telefonszámon lehet.

kalapkészítő
Pecze Árpád
Régi Mesterségek Háza
Zenta

Most

09:16, Frissítve: 09:25

Lángokban áll Kis-Amazónia

530 négyzetkilométernyi mocsaras vidék vált a lángok martalékává az argentínai Paraná-folyó torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.