Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Ismerd meg és védd meg!

2022.11.27
15:12
2022.11.27
16:28
Forrás
Pannon RTV
Ismerd meg és védd meg! - madárvilág és védett területek címmel szervezett ismeretterjesztő programot a Riparia Természetbarátok Egyesülete Palicson. A projekt Szabadka város támogatásával valósult meg.
Pannon RTV/Raffai Csaba

A résztvevőknek lehetőségük volt megismerni a Palicsi kocsányos tölgyek Természeti Emlék területét, annak értékeit, a legkisebbek pedig madárházakat is elhelyeztek a tölgyfákon.

Kis Dominik, tanuló, Miroslav Antić Általános Iskola, Palics: „Azért fontos rájuk figyelmet fordítani, mert van, aki nem tud találni a hidegben, hóban, sehol sem élelmet, a hidegebb időkben fáznak, és nem találnak élelmet, mert már az összes élelem számukra, mint a giliszták, elbújtak a föld alá.”

A szervezők a hangsúlyt az oktatásra helyezték. A szerbiai természetvédelem intézményi rendszerét is bemutatták egy ornitológiai akción keresztül, amelynek a lényege, hogy oktatótáblákat, illetve madárodúkat és etetőket helyeztek ki.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Mi is segíthetünk ezeknek az odúlakó madaraknak. Elkészítjük a megfelelő odúméreteket, és kihelyezzük a megfelelő helyekre. Ebből hoztunk néhány mintát. Ugye a kismadarak részére készült odúkból egészen a nagy madarak részéig. Még a macskabaglyok számára készítendő odúkból is hoztunk, valamint egy madáretetőt is. Ezt szeretnénk együtt az iskolásokkal kihelyezni.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Vinkó Tamás, a szervező Riparia Természetbarátok Egyesületének elnöke elmondta, a jövőben több túrát is szerveznek majd, hogy az érdeklődők első kézből tapasztalják meg a környezetvédelmi munka jelentőségét és nehézségeit.

„Mindig egyfajta ismeretátadás. Megismertetni az embereket a természeti értékeinkkel. Mitől védettek azok, miért szükséges az, hogy védjünk valamit. Mit tehetünk, hogy ezeket megőrizzük. Nyilván egy nagyobb profilja az egyesületnek a madárvilágban való kutatás, de emellett számos más területen is tevékenykedünk.”

A Riparia Természetbarátok Egyesületének idei utolsó eseménye a madárkarácsony lesz, amit majd a ludasi látogatóközpontban tartanak.

Ismerd meg és védd meg!
madárvilág
védett területek
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Palics
Szekeres Ottó
Palics-Ludas Közvállalat
Vinkó Tamás

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.