Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kajakkal Székelyföldről Vajdaságon át Budapestre

2021.07.15
10:34
2021.07.15
17:00
Forrás
Pannon RTV
Adára érkezett Bálint F. Gyula, aki jótékonysági céllal kajakozik 21 nap alatt 1000 kilométeren át, három országot és négy folyót átszelve. Célja, hogy felhívja a figyelmet az árvákra, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el szüleiket.
Pannon RTV

Fáradhatatlanul immáron 10 napja szeli a habokat a vajdahunyadi származású Bálint F. Gyula, aki a KMTD expedíció során három országot és négy folyót, a Kükkülőt, a Marost, a Tiszát és a Dunát átszelve szeretne eljutni Székelyföld szívéből jelenlegi lakhelyére, Budapestre. Az 1000 km-es kajaktúra vajdasági pihenőállomásán, Adán, Bakos Tamás és Ürményi Frigyes hobbikajakosok csatlakoztak pár kilométer erejéig a sportemberhez, tették mindezt tiszteletük és elismerésük jeléül.

Ürményi Frigyes: „Nekem 30 kilométer volt egyben, amit le tudtam tolni, akkor Becséig lementem februárban, ami egyébként kicsit félelmetes volt a hideg víz miatt. Megpróbálnám ezt az 50-70 kilométert víznek lefele napi szinten. Tervezünk mi is ilyen túrát, most útközben ki is kérdezgettem a tapasztalatokról, hogy mit kell vinni táborozásra.”

Pannon RTV

A nem mindennapi teljesítménytúra vállalásához gratulált az adai önkormányzat nevében Tóbiás József, a Községi Képviselő Testület elnöke is, aki sportemberként is elismerte a már több extrém túrát, pl. az El Caminót biciklivel teljesítő, valamint autóval a Balti-tengert körbejáró elszánt, egyébként formatervezői végzettségű sportember merészségét és kitartását.

Tóbiás József kiemelte: „Abszolút respektálom, amit ő véghezvisz. Ezt a kitartást, illetve azt, hogy felhívja a figyelmet, hogy mennyire egyszerűen is élheti az ember a hétköznapjait, emellett azt a fizikai megterhelést, amit kibír.”

Pannon RTV

A Románián, Szerbián és Magyarországon átívelő 21 napos túra ötlete jótékonysági céllal született meg a sportember fejében, ugyanis ezzel szeretné felhívni a figyelmet és egyben gyűjtést szervezni azoknak az árva gyerekeknek, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el szüleiket. Adai pihenőállomásán viccesen a szúnyogokat nevezte meg túrájának legnagyobb ellenségeként, viszont elmondása szerint a pozitív élmények feledtetnek vele minden nehézséget.

„A legnagyobb pozitívuma ennek az egésznek, és amit én úgy érzem, hogy ilyen túrákon tapasztal meg az ember az, hogy mennyire segítőkészek az emberek mindenhol. Nagyon sok ilyen helyzettel találkoztam most pl. a Maros szakaszon, amikor kiszálltam egy hídépítésnél és a darukezelőt megkérdeztem, hogy van-e valami kút itt a közelben ő pedig ekkor gondolkodás nélkül a saját ivóvízét adta nekem.

Pannon RTV

Az expedíció végállomása Budapest lesz, ahová a tervek szerint július 24-én érkezik a sportoló. Túrablogján, a www.keknaplo.hu-n pedig folyamatosan beszámol úti élményeiről, ahol az érdeklődők nyomon követhetik a túrát.

Ada
Bálint F. Gyula
kajak
Ürményi Frigyes
Tóbiás József

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.