Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A legenda szerint itt lehet Attila hun király sírja is

2022.06.29
15:39
2022.06.30
15:40
Forrás
Pannon RTV
Titeli barlanglakások - Idegenforgalmi látványosság lehetne

Titelnél ömlik a Bega vize a Tiszába, nincs messze a Tisza torkolata sem. A titeli dombvidék, a három folyó közelsége és a patinás épületek a Kálváriadombról nézve – feledhetetlen látványt nyújtanak.

A legenda szerint itt lehet Attila hun király sírja is. Sokan nem is tudnak arról, hogy Titelen még barlanglakásokat is lehet látni - ez lehetne akár a település idegenforgalmi látványossága is.

A 19. század végén Titel több részén épültek barlanglakások, vagy lagúmok, lagonyok, ahogy ott nevezik őket. De a magyarok lakta, egykori Petőfi Sándor utca volt az, ahol a lakók többsége löszbe vájt lakásban kezdte életét.

Ördög Lajos, Titel: „Nem volt lakható ez a terület és a mocsarak kiszárítása után szántóföldeket teremtettek. Szántóföldeknek kellettek a munkások és akkor vidéki munkások telepedtek ide, és akkor az volt nekik a megoldás, mivel nem volt nekik hol lakni, hogy itt telepedjenek le.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Folyosót vájtak a hegybe, mérőléccel ellenőrizték a vájat magasságát, utána csákánnyal lefejtették a fölösleges földet, a kapa élével pedig simára faragták a barlang belsejét. Tapasztani nem kellett, csak kimeszelni.

„Nyáron, télen, kellemes volt bent lenni, bent lakni. Csakhogy persze nem volt tágas. És akkor, ahogy nőttek a követelmények úgy szélesítették a barlangot, és építettek mellé másikat is. Úgyhogy szerintünk ez az utca, meg a szakasz körülbelül 500-600 méter hosszú és egymás mellett voltak ezek a lakások.”

Idővel a barlanglakók házakat kezdtek építeni. Sokszor a család egyik része a házban, a másik még a lagonyban élt.

Frank Erzsébet, Titel: „Anyósomék meg a férjem bátyja, itt laktak. Őnekik volt öreg házuk. Mi meg a lagonyban laktunk. Ne menjünk házbérbe. Nehéz volt a sors. De jó volt. Jó volt. Én meg voltam elégedve.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A természet elkezdte visszafoglalni a magáét és omladoztak a barlanglakások. Néha odaveszett a jószág. Emberáldozatról nem szólnak az egykori lakók visszaemlékezései.

„Emberekre nem, hanem jószágra. Itt a szomszédba, arrébb, ottan a lóra. A lovakra, ott az istálló volt. Itt meg elől ott meg a kocát betakarta.

Már csak néhány barlanglakás maradványa emlékezteti az erre járó idegent, hogyan is éltek egykor a „Baraalján”.

Titel
Bega
Tisza
dombvidék
Kálváriadomb

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.