Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, pool

Putyin Mars-missziót és Holdra szállást ígért

2018-03-15
21:47
2018-03-15
21:54
Forrás
MTI
Oroszország 2019-ben missziót küld a Marsra, a Hold pólusain pedig szakemberei víz után fog kutatni - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin elmondta, hogy Oroszország először ember nélküli, majd pedig emberes repüléseket tervez küldeni a „távoli űr” kutatása céljából, a Hold-program és a Mars tanulmányozására. A „vörös bolygóra” jövőre indul misszió. Az orosz elnök egy adásba még nem került, de az orosz média által csütörtökön máris széles körben ismertetett televíziós dokumentumfilmben nyilatkozott erről.

„Szakérőink megpróbálnak majd leszállni a sarkokra (a Holdon), mert alapjuk van feltételezni, hogy ott vizet találnak. Van ott mit csinálniuk, onnan kezdhetik majd el a távoli bolygók és a távoli űr kutatását” - nyilatkozott.
A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal tavaly júliusban, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, közölte, hogy 2019-ben megkezdi a Mars-repülés előkészítését. Az űrhajósok repültetésének és sugárvédelmének valamint a leszállás technológiáját a tervek szerint az Hold-program keretében fogják tökéletesíteni.

Oroszországnak 2016 és 2025 közötti időszakra vonatkozó űrkutatási terve nyolc, a Hold, a Mars és a Naprendszer bolygóit tanulmányozó űreszköz felbocsátásával számol. A Mars-kutatás ezen belül alapvetően a Roszkoszmosz és az Európai Űrügynökség (ESA) együttműködésén alapul.
Az orosz elnök a választási kampánya főnökének, Andrej Kondrasovnak nyilatkozott erről, aki a Rosszija 1 állami televíziós csatorna számára Putyin címmel forgatott róla portréfilmet, amelynek csütörtökön a második része került ki az internetre. Miként vasárnap az első részt, ezt is Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija Szegodnya hírügynökség vezérigazgatója, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) vezérigazgató-helyettese osztotta meg a VKontaktye és az Odnoklassznyiki közösségi oldalon.

A Putyinról szóló dokumentumfilmek kampányidőszakban való műsorra tűzése az országos televíziókban ellentétes lenne a választásra vonatkozó előírásokkal, a Pervij Kanal (Első Csatorna) állami tévé ezért le is vette műsoráról Oliver Stone részletekben sugárzott Putyin-dokumentumfilmjének utolsó részét. Még nem világos, hogy mikor mutatja be ugyanez az adó a Vlagyimir Szolovjov vezető televíziós személyiség által leforgatott Világrend 2018 című, másfél órás, alapvetően az elnökkel folytatott beszélgetéseken alapuló dokumentumfilmet, de az múlt szerdán teljes terjedelmében szintén felkerült az internetre, tartalmát pedig ugyancsak részletesen ismertette az orosz média.

Vlagyimir Putyin
Mars
Hold

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.