Ugrás a tartalomra
Pixabay/RitaE

Többet nyom a Földön a műanyag, mint az élőlények

2020.12.11
14:27
2020.12.11
14:33
Forrás
HVG
Az emberek által létrehozott anyagok most már túlsúlyban vannak a Földön a természetes biomasszához, annak növényzetéhez képest – figyelmeztet egy kutatás.

Mint írják, egy ember egy hét alatt több mesterséges anyag létrehozásáért felelős, mint a saját testsúlya. A kutatás során az emberek által létrehozott anyagok mennyiségét vizsgálták meg: így főként a betont, a fémeket, a műanyagot, a téglát és az aszfaltot. Ezek aránya, az egyre csak gyorsuló fogyasztás és a városok fejlődése mostanra elnyomja a Föld biomasszáját. Arra is figyelmeztettek, hogy mostanra csak a műanyagok tömege nagyobb, mint az összes földi és vízi élőlény súlya együttesen. A 20. század elején az ember által alkotott anyagok még csak a biomassza 3 százalékát tették ki tömegben. Míg 1900-tól enyhén csökkent a biomassza aránya, az ember által alkotott anyagoké egyre nagyobb sebességgel nőtt: mégpedig évente 30 gigatonnával.

biomassza
élőlény
műanyag
Föld
növényzet
kutatás

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.