Ugrás a tartalomra

Alapos metszés, bőséges termés

2024.02.15
16:50
2024.02.16
16:09
Forrás
Pannon RTV
Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

A kellemes kora tavaszi idő Dél-Bácskában kiválónak bizonyult a szőlők megmetszésére. Serényen folyt a munka a temerini Novák Flórián szőlészetében is. A fagyveszélytől úgy tűnik, már nem kell tartani, és még a nedvkeringés sem indult meg, így a 10 fok környéki hőmérséklet ideálisnak bizonyult a metszéshez. A szőlőt egyébként évente többször metszik.

„A művelési módtól függően metszünk, tehát hogyha egy ilyen, amit itt látunk a háttérben egy ilyen spalír-rendszerben, akkor megvannak a metszésmódok, ami korlátozza már a metszés módját, de akkor is lehet többféleképpen, mi azt választottuk, hogy szálvesszőre és egy cserecsapra metszünk, váltócsapra. És akkor ahogy megengedi maga a szőlő, és ez az alapelv, ami szerint itt metszünk, de persze a tőkét meg lehet metszeni így is meg úgy is és mindegyik jó lesz, tehát nagyon nagy hibát nem tudunk csinálni, de tudatosan kell metszenünk, tudni kell az alapokat.”

A Fruška gora lankáin elterülő szőlőkben újabban a hazai fajtákat részesítik előnyben, így van ez a Mrđanin szőlészetben is. A pincéikben pedig több mint 10 ezer liter bor érlelődik és vár a fogyasztóira, akikből egyre többen vannak - ugyanis reneszánszát éli Szerbiában a borfogyasztás. A tavalyi, fiatal fehérbor-évjáratot közepesnek minősítik a fruška gorai borászok, míg a tavalyi fekete szőlőkből kitűnő borokat remélnek.

Aleksandar Mrđanin: „A fehérborok, amelyeket fiatalon, frissen árusítunk, és amelyek már forgalomban vannak, nos ezeket hármassal osztályoznám, átlagos év volt. Ami a vörösborokat illeti, biztosan várnunk kell pár évet, most az érlelés folyamata zajlik, a borok fahordókban érlelődnek. Attól függ, ki milyen módszer mellett dönt, hogyan érleli a bort. A következő két, három, négy évben fogunk beszélni róluk, de szerintem most, ebből a szemszögből nézve, igazán nagy potenciál rejlik bennük.”

A szőlészek, borászok szerint az idei év máris hátránnyal kezdődik a szőlőkre nézve, ugyanis kevés csapadék érte a tőkéket és túl hideg sem volt a télen, ezért a betegségek elleni védekezést már korán el kell majd kezdeni.

szőlészet
szőlő

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.