Ugrás a tartalomra

Az áprilisi fagyok még komoly károkat okozhatnak

2023.03.24
18:56
2023.03.24
19:07
Forrás
Pannon RTV
Szépen fejlődnek a gyümölcsfák Észak-Bácskában. A termelők az almafák metszését már a legtöbb helyen elvégezték, most a barackfák metszésénél tartanak. Utóbbinál pedig már a virágzás is elkezdődött.

A horgosi határban már elkezdtek virágozni a barackfák. Faragó Imréék az első permetezésen már túl vannak, és megkezdték a metszést.

Faragó Imre, gyümölcstermesztő, Horgos: „Jó állapotban vannak az őszi barackok, szépen elkezdtek virágozni. Amennyiben nem lesz fagykár, jó termés lehet, de félő, mert az elmúlt két év tapasztalata azt mutatta, hogy amikor ilyen hosszú, enyhe tél volt, áprilisban egy-két éjszaka megfogta és elvitte a termést.”

A gyümölcsfák az elmúlt hónapok időjárását jól viselték, viszont az áprilisi fagyok komoly károkat okozhatnak.

Serfőző Jenőék a kisebb fagyok ellen az augusztusi zöld metszéssel védekeznek.

Serfőző Jenő, gyümölcstermesztő, Horgos: „Pirosabbra érnek az ágak, meg azok érnek be, amikre számítunk és nem a csúcságak, amiket úgyis levágunk, és ha beérik egy őszibarack fa ága, akkor az kicsit ellenállóbb a minimális fagyokra, de a nagyobb fagyokra persze nem ellenálló, úgyhogy még az őszibarackban is bízok, hogy talán még lesz.

A gyümölcsösökben a metszés és a permetezés után a talaj megmunkálása következik majd.

gyümölcsfák
Észak-Bácska
almafa
virágzás
barackfa

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.