Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Az áprilisi fagyok még komoly károkat okozhatnak

2023.03.24
18:56
2023.03.24
19:07
Forrás
Pannon RTV
Szépen fejlődnek a gyümölcsfák Észak-Bácskában. A termelők az almafák metszését már a legtöbb helyen elvégezték, most a barackfák metszésénél tartanak. Utóbbinál pedig már a virágzás is elkezdődött.

A horgosi határban már elkezdtek virágozni a barackfák. Faragó Imréék az első permetezésen már túl vannak, és megkezdték a metszést.

Faragó Imre, gyümölcstermesztő, Horgos: „Jó állapotban vannak az őszi barackok, szépen elkezdtek virágozni. Amennyiben nem lesz fagykár, jó termés lehet, de félő, mert az elmúlt két év tapasztalata azt mutatta, hogy amikor ilyen hosszú, enyhe tél volt, áprilisban egy-két éjszaka megfogta és elvitte a termést.”

A gyümölcsfák az elmúlt hónapok időjárását jól viselték, viszont az áprilisi fagyok komoly károkat okozhatnak.

Serfőző Jenőék a kisebb fagyok ellen az augusztusi zöld metszéssel védekeznek.

Serfőző Jenő, gyümölcstermesztő, Horgos: „Pirosabbra érnek az ágak, meg azok érnek be, amikre számítunk és nem a csúcságak, amiket úgyis levágunk, és ha beérik egy őszibarack fa ága, akkor az kicsit ellenállóbb a minimális fagyokra, de a nagyobb fagyokra persze nem ellenálló, úgyhogy még az őszibarackban is bízok, hogy talán még lesz.

A gyümölcsösökben a metszés és a permetezés után a talaj megmunkálása következik majd.

gyümölcsfák
Észak-Bácska
almafa
virágzás
barackfa

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű