Ugrás a tartalomra
MTI/KKM/Burger Zsolt

Belgrád a Regionális Energiabiztonsági Konferencia házigazdája

2019-06-03
12:24
2019-06-03
16:55
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Antić szerb energetikai miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének tárgyalásával kezdődött Belgrádban a Regionális Energiabiztonsági Konferencia.

Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A tanácskozás célja az, hogy szakemberek, közintézmények, szervezetek valamint állami és magáncégek képviselőinek bevonásával hosszú távú nemzetközi terv készüljön a régió energetikai stabilitásáról. A konferenciát a két tárcavezető nyitotta meg.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

A régió energetikai biztonságáról szóló belgrádi tanácskozáson a házigazda Szerbián kívül Magyarország, Románia, Bulgária, Montenegró és a boszniai Szerb Köztársaság magas rangú képviselői vettek részt.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

Az energiaellátás térképei az egész világon átrajzolódnak. Ez egy óriási kihívás. Éppen ezért a régió országainak energetikai rendszerei ma már hatékony összeköttetésben állnak, mert a térség stabil energiaellátása csakis szoros együttműködéssel valósítható meg – mondta Aleksandar Antić: „Nem, az energetika nem ismeri a határokat. Az energetika és az energiabiztonság, a biztos ellátás minden kulcsfontosságú energiahordozóval, egy teljes egészében regionális kérdés, és mindaz, ami ezekben az országokban történik, erős hatással van mindannyiunkra. Az energiaellátás biztosítása és a piaci árak alakulása szempontjából, de minden egyéb tekintetben is, ami valamennyiünket érint.”

A Török-áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának kiépítése teljes egészében befejeződik 2019.december 18-ig, és remélhetőleg 2020-ban már használni is tudjuk – tette hozzá Szerbia energetikai minisztere.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

Közép-Európában az energiaellátás tekintetében a gázellátás játssza a legfontosabb szerepet – emelte ki Szijjártó Péter. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint az elmúlt években sajnos kevés olyan fejlemény történt, amely az energiabiztonság tekintetében örömre adna okot: „A jövő esztendő egy igazi vízválasztó lesz ebben a tekintetben, hiszen olyan bizonytalanságok ütik fel a fejüket, amelyek a térség minden országára komoly hatással vannak. Ugye a jövő évtől bizonytalan, hogy ez a közép-európai térség Ukrajnán keresztül fog-e gázt kapni Oroszországból. Ennélfogva pedig új megoldások, új szállítási útvonalak után kell néznünk. A helyzet az, hogy Magyarország felkészült ezekre a kihívásokra, az oroszokkal megkötöttük a megállapodásunkat, amelynek értelmében 2020-ban biztosított lesz hazánk gázellátása.”

Fotó: MTI/Burger Zsolt

Szijjártó Péter szerint hosszútávon új szállítási útvonalakra van szükség. Így Magyarországnak is a déli szállítási útvonalra kell koncentrálnia, amelyen szintén orosz gáz fog érkezni ebbe a térségbe, Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül – tette hozzá.

A konferencián Dragica Sekulić, montenegrói gazdasági miniszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Temenuzhka Petkova, bolgár energetikai tárcavezető, Petar Đokić, a boszniai Szerb Köztársaság energetikai minisztere, Aleksandar Antić szerb bányászati és energetikai miniszter és Anton Anton román, energetikai miniszter egyeztetett a régió energiapolitikai helyzetéről.

Regionális Energiabiztonsági Konferencia
Belgrád
Aleksandar Antic
Szijjártó Péter

Most

10:53, Frissítve: 11:12

Megérkezett az ősz térségünkbe

Csütörtökön hűvös reggelre ébredhetünk, csapadékra azonban nem kell számítani. A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 5 és 7 fok között alakul, a legmagasabb 20 fok körül várható.
08:54, Frissítve: 10:30

Hurrikán érkezik a Bermuda-szigetekhez

Helyi idő szerint ma este érintheti a térséget. Az amerikai hurrikánkutató központ közleménye szerint a 3-as fokozatú hurrikán széllökéseinek sebessége eléri az óránkénti 185 kilométeres sebességet.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.