Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Bőséges a kapor hozama

2021.06.10
11:29
2021.06.10
18:03
Forrás
Pannon RTV
Elégedettek az idei terméshozammal a Zenta környéki kaportermesztők. A fűszernövény termesztése munkaigényes, de egyre jobban jövedelmez és kiszámíthatóbb gazdálkodást ígér.

Nagyban folynak a kapor betakarításának munkálatai a határban Valkaisoron és Törökfaluban. Pósa Zoltán 12 hektáron több éve termeszt kaprot. Elmondása szerint a tavaszi időjárás miatti a néhány hetes lemaradás némi gondot okozott az áprilisban elvetett termény fejlődésében, viszont a hozam jelentősebb a vártnál: „Az idei tavasz nagyon hideg volt, ez nyomott hagyott a kapor növekedésén, sokáig nagyon sokat stagnált a kapor, nem fejlődött úgy, ahogy kellett volna.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A gyógy-és fűszernövényként ismert kaprot jelentős illóolaj tartalma miatt a kártevők nem kedvelik, viszont a gyomirtásra nélkülözhetetlen odafigyelni.

Sterbik Ildikó, agrármérnök: „A kapornak a kezdeti fejlődősében a gyomelnyomó képessége nagyon gyenge, és a termesztésnek nagyon fontos feladata a gyomirtás. Ez a gyomirtás történhet preemergens, illetve posztemergens módon. A preemergens gyomirtás a vidékünkön jobban bevált.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Gulyás Gábor valkaisori kaportermesztő szerint megéri a növénnyel foglalkozni, rövid a vegetációs ideje, a lekaszált földterületen másodvetésként pedig kiválóan termeszthető másfajta kultúrnövény. A lekaszált kaprot leginkább nagyban, ipari feldolgozásra adják el az általuk leszerződött felvásárlóknak a gazdák: „Két éve kezdtük el, a standard terményárak picit alacsonyak voltak, és ezért próbáltuk meg. Eddig úgy tűnik, hogy megéri, meg ebből jön be először pénz az évben, ezért is kezdtünk bele. Meg vagyunk vele elégedve.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kapor kilónkénti felvásárlási ára jelenleg 10 dinár körül alakul. A Vajdaság területén megtermelt fűszernövény 10 százaléka fedezi Szerbia egész éves szükségletét, így a termény túlnyomó részét a világ minden tájára exportálja az ország.

kapor
Törökfalu
Valkaisor
mezőgazdaság

Most

20:58, Frissítve: 21:14

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.
19:16

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.
17:34, Frissítve: 19:15

11 millió eurót kap Szerbia migrációs ügyekre

Szerbia aláírta az Európai Unióval azt a migráció rendezésére irányuló támogatási szerződést, amelynek második fázisában fejlesztik a befogadóközpontokat, a védelmi szolgáltatásokat és az oktatás elérhetőségét.
16:22, Frissítve: 17:28

Módosult a tartomány idei költségvetése

Ülésezett a Tartományi Képviselőház, amelyen a tartomány 2021-es költségvetésének módosításáról szavaztak. Napirenden szerepelt a Menekültek, kiutasított és lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára nyújtott támogatási alap jelentése is.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.