Ugrás a tartalomra
Repce
Pannon RTV / Juhász Géza

Drága lesz a kalászosok és az olajrepce növényvédelme

2018-01-13
22:22
2018-01-14
16:45
Forrás
Pannon RTV
Az enyhe időben a kártevők lárvái és a gombák spórái nem semmisültek meg. Vajdaságban körzetenként már megvannak a kórokozók jelenlétének első jelei.

Először vetett olajrepcét Kalmár Zoltán. Az oromi termelő a tavalyi szárazság miatt változtatott a vetésszerkezeten, most az őszi vetésű növényekre helyezte a hangsúlyt. Az időjárási körülményekhez képest elégedett a növényállománnyal: „Vetéskor volt egy kis csapadékhiány, akkor nehezen tudott kikelni, de szerencsére utána kapott csapadékot, és szépen kifejlődött, majdnem túlságosan is megerősödött az ősszel, de most úgy néz ki, hogy jó állapotban van.”

Az időszakos csapadék csak a talaj felső rétegét áztatta át - hívja fel a figyelmet Burány Ernő. A zentai agrármérnök azt mondja, mélyebbről továbbra is hiányzik a nedvesség, ami hátráltathatja a növények tavaszi növekedését: „A fölső 15-20 centi egyenlőre tűrhető, és ez táplálja a növényeket, amennyire télen van némi vízszükséglet, de az alsó rétegekben szerintem legalább 100 milliméter csapadék hiányzik, és nagyon jó lenne, ha ez a tél végéig megjönne akár hó alakjában vagy pedig többször, 20-30 milliméteres eső formájában, mert akkor tudná a talaj normálisan leengedni az alsó rétegekbe.”

Az enyhe idő miatt a kalászosokon, elsősorban az árpán megjelent a hálózatos levélfoltosság - figyelmeztet Bábity Andrea. A zentai növényvédő szakmérnök úgy véli, a búza is ki van téve a rozsdafertőzésnek: „Detektáltunk már szeptóriás levélfoltosságot a búzákon, itt–ott egy-két rozsdafoltot, de nagyon kevés növényen, tehát nincs nagy jelentősége még. Az árpákon nagyobb tömegben vannak jelen a gombabetegség tünetei, a hálózatos levélfoltosság és a bujább állományokban a lisztharmat is jelen van.”

A gazdáknak fokozott figyelmet kell szentelniük a növényekre, és az időjárás alakulása függvényében időben megkezdeni a kártevők és a gombabetegségek elleni védekezést, különben hatalmas terméskiesésre számíthatnak.

Vajdaság
kalászosok
olajrepce
növényvédelem

Most

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.