Ugrás a tartalomra
Repce
Pannon RTV / Juhász Géza

Drága lesz a kalászosok és az olajrepce növényvédelme

2018-01-13
22:22
2018-01-14
16:45
Forrás
Pannon RTV
Az enyhe időben a kártevők lárvái és a gombák spórái nem semmisültek meg. Vajdaságban körzetenként már megvannak a kórokozók jelenlétének első jelei.

Először vetett olajrepcét Kalmár Zoltán. Az oromi termelő a tavalyi szárazság miatt változtatott a vetésszerkezeten, most az őszi vetésű növényekre helyezte a hangsúlyt. Az időjárási körülményekhez képest elégedett a növényállománnyal: „Vetéskor volt egy kis csapadékhiány, akkor nehezen tudott kikelni, de szerencsére utána kapott csapadékot, és szépen kifejlődött, majdnem túlságosan is megerősödött az ősszel, de most úgy néz ki, hogy jó állapotban van.”

Az időszakos csapadék csak a talaj felső rétegét áztatta át - hívja fel a figyelmet Burány Ernő. A zentai agrármérnök azt mondja, mélyebbről továbbra is hiányzik a nedvesség, ami hátráltathatja a növények tavaszi növekedését: „A fölső 15-20 centi egyenlőre tűrhető, és ez táplálja a növényeket, amennyire télen van némi vízszükséglet, de az alsó rétegekben szerintem legalább 100 milliméter csapadék hiányzik, és nagyon jó lenne, ha ez a tél végéig megjönne akár hó alakjában vagy pedig többször, 20-30 milliméteres eső formájában, mert akkor tudná a talaj normálisan leengedni az alsó rétegekbe.”

Az enyhe idő miatt a kalászosokon, elsősorban az árpán megjelent a hálózatos levélfoltosság - figyelmeztet Bábity Andrea. A zentai növényvédő szakmérnök úgy véli, a búza is ki van téve a rozsdafertőzésnek: „Detektáltunk már szeptóriás levélfoltosságot a búzákon, itt–ott egy-két rozsdafoltot, de nagyon kevés növényen, tehát nincs nagy jelentősége még. Az árpákon nagyobb tömegben vannak jelen a gombabetegség tünetei, a hálózatos levélfoltosság és a bujább állományokban a lisztharmat is jelen van.”

A gazdáknak fokozott figyelmet kell szentelniük a növényekre, és az időjárás alakulása függvényében időben megkezdeni a kártevők és a gombabetegségek elleni védekezést, különben hatalmas terméskiesésre számíthatnak.

Vajdaság
kalászosok
olajrepce
növényvédelem

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Traktor

Útlezárást szerveznek június 11-én, hétfőn

A Szerbiai Termelők Független Társulása egy órás figyelmeztető útlezárást szervez június 11-én, hétfőn reggel 8 óra 30 perckor. A megmozdulást az üzemanyag magas ára miatti elégedetlenség váltotta ki.