Ugrás a tartalomra
Tanjug

Egy év múlva elkészül a Szerbia-Bulgária gázvezeték

2022.10.01
15:00
2022.10.02
08:55
Forrás
Tanjug
A hírt Aleksandar Vučić jelentette be Szófiában, ahol a Bulgária és Görögország közötti gázvezetékkel kapcsolatos megnyitón vett részt.

A szerb elnök beszédében az energiaárak drasztikus emelkedésére is kitért.

Az eseményen elhangzott, hogy az újonnan épülő gázvezeték fontos szerepet fog játszani Európa energiabiztonságának erősítésében.
„Mondhatom, hogy Szerbia számára is nagyon fontos ez az esemény, mert már elkezdődött a Szerbia és Bulgária között húzódó gázvezeték építése, és egy éven belül elkészül a bolgár és a szerb oldalon is. Remélem, hogy 2023-ban pontosan ebben az időszakban megtarthatunk egy ugyanilyen nagy ünnepséget Szerbiában is."

Még nagyobb nyomás alá kerül Szerbia a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt, jelentette ki Szófiában Aleksandar Vučić. A szerb államfő arról beszélt, hogy Ukrajna jelentkezése a NATO-hoz, illetve az oroszországi bejelentés az ukrán területek elcsatolásáról olyan következményekkel járnak majd, amelyek Szerbia számára nagyon nehezek lesznek. Nehéz az energetikai helyzet az országban: két milliárd köbméter gázt Oroszországtól vásárol meg az ország, illetve még egymilliárdot más forrásból szerezne be - mondta Vučić. A szerb államfő hozzátette, Szerbia vezetése folyamatosan az energiaforrások beszerzésének különböző módjain dolgozik. 

gázvezeték
Szerbia
Bulgária
Aleksandar Vučić

Most

14:12

Kevesebb a migráns Horgoson

Rendszeresen begyűjtik Észak-Bácskában a határ menti övezetben megbúvó migránsokat, ők azonban visszaszivárognak. A települések központját elkerülik, napközben most nem is igazán mozognak, mert elkezdődött a harmincnapos muszlim böjt, a ramadán.
14:02, Frissítve: 15:46

Faültetési akciót tartottak Palicson

Mintegy 300 facsemetével gazdagodott a palicsi természeti park. A magas vízszint miatt egyes fajták elkezdtek korhadni, aminek következtében csökkent a fafajták sokszínűsége a parkban. Ezen szeretne javítani a Palics-Ludas Közvállalat az ültetéssel.
13:30, Frissítve: 13:38

Uniós csúcs Brüsszelben

Ma kezdődött a kétnapos uniós csúcs Brüsszelben. A tárgyalások fő témái közé tartozik az Ukrajnának nyújtott fegyverkezési és pénzügyi támogatás, a migráció, az uniós gazdasági versenyképesség.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.