Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Egyre több az olajrepce Bánátban

2021.03.03
22:54
2021.03.04
16:21
Forrás
Pannon RTV
Bánátban is egyre gyakoribb az olajrepce termesztése. Mindenekelőtt a stabil ára és a kereslet miatt.

Szerbiában ugyanis egy olajrepce-feldolgozó üzem dolgozik, így a termés kilencven százalékát exportálják. A tamásfalvi Fodor-család az idén egy tizenkét hektáros mintaparcellán vetett a haszonnövényből.

Pannon RTV/Lukács Attila

Fodorék három korosztálya folytatja ma azt, amit a dédnagyapa annakidején - egy környékbeli tanyáról Tamásfalvára költözve - elkezdett. A föld iránti szeretet a fiatalokban is megmaradt. Nem véletlen, hogy a két testvér 2014 óta bejegyzett közös mezőgazdasági vállalkozást működtet.

Pannon RTV/Lukács Attila

Fodor Adrián, gazdálkodó, Tamásfalva: „Külföldön ezt nem tudnám csinálni. Ez a legjelentősebb oka. Itt nőttem fel, talán a hon szeretete az, ami miatt itt maradtunk. És inkább gyarapítsunk, mint hogy szétszeleljünk mindent, és másnak a munkása legyek.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Minden családtagnak megvan a maga feladata. Fodor Miletin Csilla főként a könyvelőségi feladatokat végzi: „Összesen itt a faluból négyen és mi, a családtagok. Összesen tízen vagyunk. Úgyhogy elég komoly csoport. Már reggel szétosztjuk, hogy kinek mi a munkája, és mindenki tudja a dolgát a nap folyamán.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Fodorék mintegy háromszáz hektáron gazdálkodnak. Néhány éve silót is működtetnek. A búza, sörárpa, kukorica és napraforgó mellett második éve olajrepcét is termelnek. Ezt most egy mintaparcellával emelték magasabb szintre. Húsz hibridfajtával van bevetve a 12 hektár, a cél pedig az, hogy megtapasztalják melyeket érdemes vetni.

Fodor Adrián, gazdálkodó, Tamásfalva: „Mi nem keskeny sorra vetjük, nem búzavetőgéppel vetjük, hanem 50 centiméterre. Precízebb már eleve a vetés. Sokkal jobb a kelés is. Kicsikét még intenzívebb így az egész termelés. Mert így ősszel, tavasszal is a sorköz-művelést is be kell iktatni. De viszont a növények sokkal jobban ágasodnak.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A fiatalok nem terveznek elköltözni a román határ menti faluból, ahova csak egy út vezet.

Fodor Miletin Csilla, gazdálkodó, Tamásfalva: „Úgyhogy ez a fő motiváció, és soha nem is gondolkodtunk azon, hogy külföldön próbálkozzunk, mivel itt mindent megkapunk, ás mindent meg tudunk teremteni, amire szükségünk van.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Tamásfalván jelenleg mintegy háromszázan élnek. Magyarok és szerbek. Csak egy szerb tannyelvű alsós tagozat van a faluban, a magyar gyerekek az egyik szomszédos település iskolájába járnak.

olajrepce
Tamásfalva
mezőgazdaság

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.