Ugrás a tartalomra

Egyre többen hagynak fel az állattenyésztéssel Vajdaságban

2022.09.19
13:29
2022.09.19
16:13
Forrás
Pannon RTV
A nyári aszály, a drága takarmány és a munkaerőhiány mellett az alacsony felvásárlási árak jelentik a legnagyobb gondot.

A csantavéri Dér László évekig foglalkozott állattenyésztéssel, főleg szarvasmarhákat tartott. A gazda elmondta, a takarmány és az egyéb költségek egyre csak drágultak, a tej felvásárlási ára azonban ezt nem követte, ezért augusztusban az utolsó két tehenét is eladta.

"A tej ára nagyon lent volt, nagyon rosszul ment az utóbbi 10-15 évben. Most elszabadult az infláció, elszabadult minden. A tej ára is mozdult felfelé, a bika és hizlalt állatok ára, viszont a takarmány ára is. Sőt, nemhogy jobb, hanem rosszabb maradt. Nagyon fent van a kukorica, széna ára. Ránk jött ez a aszály, hereszéna nem lett, alig lett. Kukorica termést tudjuk, borzasztó 10-20%-ok termettek. Ha lenne jószág hatalmas vagyonokat kellene kiadni, megvenni a hereszénát, kukoricát. Így gondoltuk, hogy megállunk és csak a földel foglalkozunk."

Balassa Miklós közel 650 szarvasmarhát nevel birtokán. Elmondta, hogy a tavaszi vetésekből, mint a szemes, mint a tömegtakarmányból is szinte csak 10%-át tudták hasznosítani. A csőhiányos kukorica energiahiányossága miatt azonban nem lesz megfelelő minőségű tej és hús sem.

A gazda egyedül a lucerna termésben bízik, amelynek most van az ötödik kaszálása, viszont az őszi csapadék miatt nem tudják végezni a munkálatokat sem.

"Az állomány megvan, ami még van tartalékunk az előző évről, azt bedobjuk. A termelés le fog csökkenni, nem lesz annyi tej tehenenként, mert ugye nincs energia.
Ezt nem lehet zsákból pótolni, se anyagilag, se fizikailag, az állatok nem tudják felvenni. Biztosan meg fog drágulni és hiány lesz belőle."

A Balassa farmon napi kétszer fejnek, minden 12 órában. Azonban napi háromszori fejés lenne az ideális, de a munkaerő hiány miatt ez kivitelezhetetlen. Eddig napi szinten tehenenként 35-36 liter termelési szint volt a jellemző, most viszont a siló energiahiányossága miatt ez lecsökkent 33 literre.

állattenyésztés
Vajdaság
aszály
tehén
tej

Most

18:13, Frissítve: 18:20

Ronaldo 1200. mérkőzése

Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első férfi mezőnyjátékosaként 1200. mérkőzését játszotta péntek este, amikor pályára lépett szaúdi csapata, az al-Naszr bajnokiján az al-Rijád ellen - írta szombaton az IFFHS.
17:48, Frissítve: 17:59

Ónos eső, csúszós utak

Ónos esőre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jelentésük szerint Szerbia északi és nyugati részén fordulhat elő vasárnap vegyes formájú csapadék.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.