Ugrás a tartalomra

Lesznek-e disznóvágások Bánátban?

2022.09.19
16:06
2022.09.19
17:46
Forrás
Pannon RTV
Közeledik a disznóvágások ideje, a bánáti ólak pedig tovább üresednek.

Az egyre drágább takarmány miatt a helyzet jövőre csak még rosszabb lehet. A sertésállomány leépítése az elmúlt őt évben gyorsult fel igazán.

Miller János tanyája a muzslyai réten évekig a mangalica-sertésekről és az abból készített finom termékeiről volt híres. Ma üresek az ólak. Már csak a baromfi és a póni lovak maradtak. A sertésből készült hústermékek tartaléka pedig lassan elfogy.

"Ennek az lesz a vége, hogy mindenki be fogja csukni az ólnak az ajtaját. Úgy, mint ahogy én csináltam. S akkor majd gondolkodnak a vezetők, hogy milyen döntéseket hozzanak. Mert az árak nagyon felmentek, a végtermék meg nem bírja kísérni az árakat. Mert, ha kísérné az árakat, akkor nem volna vevő rá."

Tordán sem jobb a helyzet. A gazdák legjobb esetben is csak a saját vagy a családja részére hizlal már sertést.

Dvorák Ede, a Földműves Szövetkezet igazgatója: "A kukoricát Tordán a legnagyobb területen termelik. Tehát az össz kultúrnövény közül a legnagyobb helyet foglalja el a határban. És ez sajnos nagyon negatívan fog kihatni a termelőknek a jövedelmére. Sajnos az állattenyésztésre is nagyon rossz hatással lesz, mert így is gyönge lábakon áll az állattenyésztés minden formája, ez is szerintem a megszűnés szélére fogja terelni az állattenyésztést a tordai udvarokban."

Budai Zoltán, a muzslyai réten levő tanyáján negyven darab sertés tart. Részben a legelőn, részben ólakban. Anyakocái is vannak, de az állomány bővítését nem tervezi.

"Tizenhárom kocám van, abból hat kell, hogy fialjon. De gondolom, hogy a többit le fogom vágni. Nem bírom kitartani a jövő évi a takarmányhiány miatt. Csak a takarmány miatt. Amit bírok eladok, amit nem – le fogjuk vágni."

Budai Zoltán évek óta disznóvágást is vállal a környéken. Négy évvel ezelőtt még 120-130 darab hízót dolgozott fel novembertől január végéig. Aztán ez lassan lecsökkent 70-80 darabra. Az idén nem biztos abban, hogy lesz ötven disznóvágása.

disznó
disznóvágás
Bánát

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.