Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lesznek-e disznóvágások Bánátban?

2022.09.19
16:06
2022.09.19
17:46
Forrás
Pannon RTV
Közeledik a disznóvágások ideje, a bánáti ólak pedig tovább üresednek.

Az egyre drágább takarmány miatt a helyzet jövőre csak még rosszabb lehet. A sertésállomány leépítése az elmúlt őt évben gyorsult fel igazán.

Miller János tanyája a muzslyai réten évekig a mangalica-sertésekről és az abból készített finom termékeiről volt híres. Ma üresek az ólak. Már csak a baromfi és a póni lovak maradtak. A sertésből készült hústermékek tartaléka pedig lassan elfogy.

"Ennek az lesz a vége, hogy mindenki be fogja csukni az ólnak az ajtaját. Úgy, mint ahogy én csináltam. S akkor majd gondolkodnak a vezetők, hogy milyen döntéseket hozzanak. Mert az árak nagyon felmentek, a végtermék meg nem bírja kísérni az árakat. Mert, ha kísérné az árakat, akkor nem volna vevő rá."

Pannon RTV

Tordán sem jobb a helyzet. A gazdák legjobb esetben is csak a saját vagy a családja részére hizlal már sertést.

Dvorák Ede, a Földműves Szövetkezet igazgatója: "A kukoricát Tordán a legnagyobb területen termelik. Tehát az össz kultúrnövény közül a legnagyobb helyet foglalja el a határban. És ez sajnos nagyon negatívan fog kihatni a termelőknek a jövedelmére. Sajnos az állattenyésztésre is nagyon rossz hatással lesz, mert így is gyönge lábakon áll az állattenyésztés minden formája, ez is szerintem a megszűnés szélére fogja terelni az állattenyésztést a tordai udvarokban."

Budai Zoltán, a muzslyai réten levő tanyáján negyven darab sertés tart. Részben a legelőn, részben ólakban. Anyakocái is vannak, de az állomány bővítését nem tervezi.

Pannon RTV

"Tizenhárom kocám van, abból hat kell, hogy fialjon. De gondolom, hogy a többit le fogom vágni. Nem bírom kitartani a jövő évi a takarmányhiány miatt. Csak a takarmány miatt. Amit bírok eladok, amit nem – le fogjuk vágni."

Budai Zoltán évek óta disznóvágást is vállal a környéken. Négy évvel ezelőtt még 120-130 darab hízót dolgozott fel novembertől január végéig. Aztán ez lassan lecsökkent 70-80 darabra. Az idén nem biztos abban, hogy lesz ötven disznóvágása.

disznó
disznóvágás
Bánát

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.