Ugrás a tartalomra
Tanjug/Andrija Vukelic

Elkészült az Obrenovac-Ljig útszakasz

2019-08-13
18:02
Forrás
Pannon RTV
Néhány napon belül kevesebb mint egy óra alatt meg lehet majd tenni a 11-es közlekedési folyosó Obrenovac-Čačak szakaszát, ugyanis átadják augusztus 18-án a 63 kilométeres Obrenovac-Ljig útszakaszt.

Ez várhatóan jelentősen javít majd a közlekedésbiztonságon is, hiszen az új út az Ibari országút jelenlegi legveszélyesebb szakaszát váltja majd fel.

Minden készen áll a Belgrádot az Adria déli részével összekötő út első szakaszának megnyitására. A Montenegróba utazók dolgát jelentősen meg fogja könnyíteni az új autópálya. Az Obrenovac-Ljig útszakaszon legfeljebb 130 kilométerórás sebességgel lehet majd közlekedni. Obrenovactól néhány kilométerre fizetőkapu épül.

Nebojša Pavlović, a közlekedési minisztérium tanácsadója: „Ezen a szakaszon három közúti csomópont van – Ubnál, Lajkovacnál és Ljignél. Négy fizetőkapu épült, három oldalsó, valamint az autópályán elhelyezett obrenovaci fizetőkapu. Emellett lesznek és már vannak kialakított pihenőhelyek és parkolók is.”

Az újonnan kiépült útszakasz hossza összesen mintegy 63 kilométer, és a végén található a körülbelül egy kilométeres Brančić alagút, amely a forgalomirányításra szolgáló legmodernebb videómegfigyeléssel van felszerelve.

Svetlana Milinski, a munkálatok felügyelője: „Az autópálya teljes szerkezetébe több mint 200 ezer köbméter kőzúzalék, 700 ezer tonna IBS és SMA aszfalt van beleépítve.”

Az illetékes minisztériumban azt mondják, hogy a 11-es közlekedési folyosó stratégiai fontosságú Szerbia számára. Az eddigi 11-es korridor elnevezés mellett még egyet kapott: Miloš Obrenović nevét viseli majd.

Zorana Mihajlović, közlekedési miniszter, Szerbia: „A 11-es közlekedési folyosó összeköt bennünket Romániával és Montenegróval, továbbá a kikötővel. Mindig azt mondom, hogy Szerbia szárazföldi ország, nincs kijárata a tengerre, viszont ez most biztosan javítani fog a szerb gazdaság versenyképességén.”

A 11-es közlekedési folyosó új szakaszán igazi megkönnyebbülés lesz utazni, mert elfeledteti majd a hosszú sorakozást, várakozást, amire különösen hétvégenként került sor a régi ibari autóúton. Az új szakaszon haladva szinte meg sem érezzük majd a mintegy 40 perces utazást Obrenovactól Ljigig - mondják az illetékesek.

Obrenovac
Cacak
korridor 11
közlekedési folyósó
Zorana Mihajlovic
Ljig

Most

07:41

Tüntettek a G7 csúcs ellen

Több ezren tiltakoztak békésen a francia-spanyol határ mindkét oldalán a G7-es országcsoport szombat este Biarritzban megkezdődött csúcsértekezlete ellen.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.