Ugrás a tartalomra

Este kilencig lezárva a Strossmayer utca Szabadkán

2022.08.13
18:32
2022.08.13
21:48
Forrás
Pannon RTV
Negyedik napja tart a mezőgazdasági termelők tüntetése Szabadkán. A pénteki naphoz képest szombaton valamennyivel kevesebb traktor állt a Strossmayer utcában. A gazdák keddig biztosan maradnak Szabadka központjában.
Pannon RTV/Soós Georgina

Szombaton kicsivel több, mint 50 traktor volt a szabadkai Strossmayer utcában. Több gazda a saját traktorjában töltötte az éjszakát. A tüntetők óránként összegyűlnek és megbeszélik az addig történteket, illetve a lehetőségeiket.

Rihter Franjo, Szabadka: „Azt beszéltük meg, hogy csinálunk ilyen figyelmeztető hajtást. A városba fordulunk pár kört. A pár kör az nagyjából egy óra lesz. Az utakat nem zárjuk le. Három óra után meg hozzuk tovább a döntéseket. Meglássuk, hogy lesz tovább az egész minden. Változások nincsenek, ígéret sok van, de az nem elég nekünk.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A tüntető gazdák fél egykor kaptak újabb ajánlatot a kormánytól, de a főbb követelmények ezúttal sem teljesültek. Horváth Dávid szerint a legújabb ajánlat távol áll a gazdák elvárásaitól.

Horváth Dávid, Csantavér: „Igazság szerint a tüntetésnek egyik főszervezőjétől kaptuk meg ezt a papírt ő meg gondolom a minisztériumból. Hát megbeszéltük a többiekkel is, de nem igazán vagyunk elégedettek a leírtakkal. Vannak benne úgy aránylag jó dolgok, de közel se nincsen ahhoz, amit mi elszeretnénk érni. Pár dolgot ki tudnál emelni az ajánlatból? Például a napraforgó felvásárlási árát fölemelték 535 euróra a megkért 700 helyett.”

Szombaton délután két forgalomlassítást is szerveztek a gazdák. Először 11 órákkor, majd délután 2 órakor, mind a két felvonulás 1-1 órán át tartott. A gazdák és a traktorok keddig biztosan maradnak a Strossmayer utcában - azt mondják.

Kis Miroslav, Szabadka: „Itt maradunk, már biztos, hogy keddig is tervezzük, hogy itt leszünk. Úgyhogy azzal, hogy ma is jöttek több faluból még traktorok, van akik még holnap jönnek. Bejelentették, hogy 10-20-an jönnek hétfőn.

Kicsivel fél négy után döntöttek úgy a gazdák, hogy fél héttől kilenc óráig lezárják a Strossmayer utcát. A Szabadkán tüntető gazdák folyamatosan kapcsolatban vannak az Újvidék utcáin lévő gazdákkal is.

Az újabb forgalomlassító körre 14 órakor indultak. Körülbelül egy órán át tartott a megmozdulás.

A tüntetők először 11 órakor lassították a szabadkai forgalmat, traktoros felvonulással. Az egyik traktorkonvoj a Đuro Đaković utcára indult az Anya- és Gyermekgondozó irányába, a másik csoport pedig a tűzoltóság felé megy, a Zágrábi utcába. A gazdák azt mondják, nem hagynak fel a tüntetéssel és a forgalomkorlátozással, amíg a kormány nem hagyja jóvá követeléseiket, illetve a szabadkai polgármestertől is azt kérik, hogy fogadja őket.

Az első forgalomlassítás délben ért véget.

Szombaton kicsivel több, mint 50 traktor volt a szabadkai Strossmayer utcában.

Pannon RTV

Többségük az éjszakát ismét traktorában töltötte a Strossmayer utcában, reggel pedig további termelők csatlakoztak hozzájuk. A forgalom lassításával fejezik ki elégedetlenségüket, az érintett szakaszon lassabb haladásra kell számítani.

forgalom
forgalomkorlátozás
gazdák
kormány

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.