Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kibővítették az útzárlatot az Újvidéken tüntető gazdák

2022.08.13
19:20
2022.08.13
19:28
Forrás
Pannon RTV
Ötödik napja tüntetnek az elégedetlen mezőgazdasági termelők Újvidéken. Péntek után szombaton is folytatódtak az útzárlatok, a délelőtti óráktól kezdve.

Szombat este hét óra körül kibővítették az útzárlatot az Újvidéken tüntető gazdák. Traktoraikkal eltorlaszolták az útkereszteződést a Szerb Nemzeti Színháznál, így a Jovan Subotić és a Zsidó utcákból sem közelíthető meg a Mihajlo Pupin sugárút. A mezőgazdászok nem közölték, meddig fog tartani ez a kiszélesített blokád, és visszatérnek-e egy idő után a napközben elfoglalt helyekre.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az újvidékiek véleménye megoszlik a tüntetésekről. Habár a környékbeliek többnyire támogatják az elégedetlen termelőket, vannak, akiket zavarnak az útlezárások, a forgalom korlátozása.

„Nem tartom helyesnek az utcák lezárását. Szerintem, ezt az irodában kell elvégezni, azokkal az emberekkel, akik illetékesek, és akkor ha lehet valamit, lehet, ha nem, akkor nem.”

„Szerintem ők is szenvednek, de mi is, a köznép. Ők tudják a legjobban, hogy nekik milyen, magunkról pedig nem is beszélve. Gyalog járunk. Támogatom őket.”

A tüntető gazdák az Elnézést Újvidék feliratú transzparenst feszítettek ki a traktorok közé, és köszönetüket fejezték ki a megértésért és a türelemért.

Petar Kudra: „Úgy telnek a napjaink, hogy a traktorban alszunk, vagy mellette a fűben. Eszünk, hoztak nekünk húst az újvidékiek, tényleg nagyon megörültünk. Azért van ez a transzparens is itt, mert elnézést kérünk a néptől. Egy kicsit feltartóztattuk a forgalmat, hogy látsszon, hogy kérjük azt, amit meg kell, hogy adjanak nekünk.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Zomborban, Versecen és Kragujevacon is csatlakoztak a tüntetésekhez. Az útzárlat addig tart, ameddig nem kapnak kielégítő válasz, mondta el Đorđe Grujić, a tüntető gazdák egyik képviselője.

„A traktorok számáról már nagyon nehéz beszélni, mert az emberek hazamennek, gépet cserélnek, van aki elmegy, van aki pihen, megbeszélik egymás között. Ez mára egyetlen testté vált. Abszolút egyetértenek az emberek egymás között, hiszen mindannyian védjük egymás érdekeit. Néhányan azért vagyunk itt, mert itt kell lennünk, de mindenki, aki más pontokon van, a saját településeiken, általában cserélődnek.”

Az útlezárás továbbra is a Péterváradi híd feljáratától a Báni palotáig terjed. A gazdák szerint a következő lépések a tárgyalások eredményétől függnek.

Újvidék
gazda
tüntetés

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.