Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Fordult a kocka – most a bankok figyelmeztetik az ügyfeleiket

2021.11.24
07:59
2021.11.24
08:12
Forrás
Pannon RTV
A semmítőszék véleményezését követően, amely szerint a bankoknak jogukban áll megfizettetni a hitel feldolgozására vonatkozó költségeket, most a bankok figyelmeztetik az ügyfeleiket, hogy álljanak el a perektől.

A semmítőszék szeptember 16-án adta ki az erre vonatkozó döntését. Azóta a szerbiai ügyvédek többször is munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet arra a bírósági gyakorlatra, amellyel a banki szektornak kedveznek a polgárok kárára. A szakemberek szerint a semmítőszék véleményezésének magyarázata - érthetetlensége miatt - többféle értelmezésre ad lehetőséget, így a bíróságok is eltérő döntéseket hozhatnak az ügyekben.

Ennek kapcsán most a bankok felbátorodtak és szóban figyelmeztetik ügyfeleiket, hogy álljanak el a pereskedéstől – írja a Szerbiai RTV. Információik szerint több szerbiai bankban is perrel és más szankciókkal fenyegetik az ügyfeleket, amennyiben az ügyfeleik nem állnak el a pertől.

Szerbiában jelenleg 250 ezer ilyen ügy van a bíróságok előtt.

Az ügyvédek szerint a bankok ezen magatartása megengedhetetlen a bírósági döntések meghozatala előtt. Miroslav Živković, ügyvéd szerint a bankok így próbálnak jobb helyzetbe kerülni és nyomást gyakorolni az államra, hogy külön törvény védje az érdekeiket.

A Szerbiai Bankok Egyesülete szerint a banki rendszer rendezett és az ország gazdasági növekedését szolgálja. Hozzáteszik, az ügyfeleknek és a bankoknak is el kellene állniuk a pereskedéstől, mert ez lenne a legracionálisabb döntés.

banki hitel
bank

Most

15:13, Frissítve: 15:55

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, a magyar emberi erőforrások minisztere és Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű