Ugrás a tartalomra

Fórum a növényvédelmet érintő aktuális kihívásokról és azok megoldásairól

2023.11.20
11:15
2023.11.26
09:09
Forrás
Pannon RTV
A növényvédelmet érintő aktuális kihívásokról és azok megoldásairól informálódhattak a szerémségi Satrincán élő lakosok.

Az Inđija községhez tartozó faluban mezőgazdasági fórumot tartott a Vajdasági Magyar Szövetség szerémségi körzeti szervezete. Az érdeklődők emellett azt is megtudhatták hol és milyen módon tudnak mezőgazdasági támogatásokra pályázni.

Ahogyan sok más vajdasági településen, úgy Satrincán is nagy károkat okozott az idei szélsőséges időjárás. A mintegy 400 lakosú szerémségi faluban a gazdáknak jelentős veszteségekkel kellett szembesülniük. Grecs Péter, Satrinca: „Nagyon nagy bajt okozott a zivatar. A napraforgó 90 százalékát tönkretette. A kukorica kihúzta magát, nem volt nagy baj vele. A búzát még előtte learatták, úgyhogy azt kicsit megúsztuk. De a napraforgó teljesen tönkrement, mind.”

Dr. Bagi Ferenc, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára komoly tudást igénylő kihívásként határozta meg egyes hatóanyagok és növényvédőszerek fokozatos kivonását a forgalomból Európában, ezáltal pedig Szerbiában is. Elmondása szerint ez a mezőgazdasági termelőket arra kényszeríti, hogy új szerekkel, más integrált módszerekkel védjék meg a növényeiket. „Más szereket kell bevonni a forgalomba. Rezet, illetve más megelőző hatóanyagú szereket. Viszont nem mindegy, hogy mikor melyiket használjuk, mert például a réz hatóanyagú szerek perzselést tudnak okozni a növényeken.”

Egyes kórokozók, kártevők, gyomok megjelenésére a klímaváltozás is jelentősen kihat – hangzott el az előadáson. Bauer-Zsivkovity Andrijana, a VMSZ szerémségi körzeti szervezetének elnöke: „Az előadás célja, hogy megismertesse a környék gazdálkodóit azokkal a biotikus és abiotikus tényezőkkel, amelyek kedvezőtlenek, és amelyek az utóbbi években egyre inkább befolyásolják a mezőgazdaság hiányos fejlődését.”

Juhász Attila, a szerb mezőgazdasági minisztérium államtitkára a pályázati lehetőségekről, illetve a mezőgazdasági támogatásokat érintő újdonságokról beszélt a fórumon. „Megnöveltük a területalapú támogatást 20 hektárról 100 hektárra. Az összeget dupláztuk 9 ezerről 18 ezer dinárra. Én úgy gondolom ez elegendő okot ad arra, hogy a jövő évet bizakodva várjuk be a gazdákkal együtt.”

A tartománynál is érdemes támogatásokra pályázni – mondta el a fórumon Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági-fejlesztési Alap igazgatója. „A tartománynál aki sikeresen pályázik az általában 2-3 hónapot kap, hogy realizálja az adott beruházást és utána a folyó évben meg is történik a kifizetés. Tehát biztos lehet benne amennyiben szerződést ír alá, hogy meg fogja kapni a megítélt támogatást.”

Tóbiás József, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjelöltje arra hívta fel a magyar gazdák figyelmét, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségeit is érdemes lesz figyelniük. „A mezőgazdaság, illetve a gazdaságfejlesztés terén is várhatóak lesznek pályázatok. Kérjék a segítségünket. Az itteni magyarság számára, úgymond operatív törzsként, ha szükség lesz a segítségükre sietünk, illetve adminisztrációs munkákban segítséget tudunk nyújtani.”

A fórumon arra is buzdították az egybegyűlteket, hogy vegyenek részt a december 17-i szerbiai választásokon.

növényvédelem
Satrinca
Dr. Bagi Ferenc
Bauer-Zsivkovity Andrijana
Molnár Viktor
Tóbiás József
Juhász Attila

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű