Ugrás a tartalomra

Hagyományos disznótor Szajánban

2023.12.10
11:53
2023.12.10
16:26
Forrás
Pannon RTV
A szajániak a koronavírus-járvány előtti évben szervezték meg az első hagyományos disznótort. A kényszerszünet után tegnap újra megtartották a rendezvényt a helyi önkéntes tűzoltó egyesület szervezésében.

A rendezvényt a helyi közösség és az önkormányzat támogatta.

Két százkilós hízót vágtak le erre az alkalomra, melyeket a tűzoltók otthonában dolgoztak fel – hagyományos módon. Ehhez tüzelős pörkölőt is használtak. Nem maradt el a hurka és a kolbász töltése, valamint a tepertő sütése sem. Kisült a szajáni hájas kifli is, a nap pedig disznópaprikás mellett, társalgással zárult. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, VMSZ: „Ez hagyományőrzés, és itt el tudunk beszélgetni, kicsit föltöltődünk. Gyerekkorunkra emlékszünk, és el tudunk beszélgetni egy nagyon nemes összejövetel mentén el tudunk beszélgetni a jelenről, a jövőről, és úgy gondolom, hogy nagyon fontosak ezek a rendezvények, főleg a kis közösségek számára, ahol nem olyan sok minden történik az év folyamán.”

Szaján nyolcszáz lakosú, magyar többségű település Nagykikinda községben. Tóth Zoltán, tanácselnök, Szaján: „A falu zöme földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. A településhez elég rossz minőségű földek tartoznak. Ennél fogva hangsúlyos az állattenyésztés mint foglalkozás. De az újabbi időben sokan vállalnak munkát, tehát munkaviszonyban vannak, és munkaviszony mellett foglalkoznak földműveléssel, akár állattenyésztéssel.”

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság pályázati lehetőséget kínál az állattartó gazdáknak, de támogatja a hagyományőrző rendezvényeket is. Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, VMSZ: „Támogatjuk az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeket. Az idei évben egy 15 millió dináros keretösszeget osztottunk ki, közel kétszáz civil szervezetnek. A 2024-es évben pedig arról tudok beszámolni, hogy az ilyen rendezvényekre 25 millió dináros keretösszeggel fogunk kiírni támogatást. És abban bízunk, hogy több mint kétszáz civil szervezetet tudunk majd ilyen rendezvények megszervezésében támogatni.”

Az állattenyésztés visszaesett Bánátban, sertéspestis is tizedelte az állatállományt. A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap kedvezményes kölcsönöket kínál a jószágtenyésztőknek. Molnár Viktor, igazgató, Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap, VMSZ: „A Mezőgazdasági Alapnál éves szinten egy százalékos kamatlábbal, tehát szubvencionált, támogatott kölcsönöket tudnak a mezőgazdasági termelők, így az állattenyésztők is igénybe venni. Tenyészállat-vásárlásra is, hízó borjak vásárlására is, illetve magára a farmi felszerelés vásárlására is.”

A rendezvény szervezői hurkát, kolbászt és tepertőt tartalmazó csomagokat ajándékoznak a faluban élő rászoruló családoknak.

Hagyományos disznótor
disznótor
disznóvágás
Szaján
Juhász Attila
Tóth Zoltán
Ótott Róbert
Molnár Viktor

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.