Ugrás a tartalomra

Halastavak telepítését támogatja a tartomány

2023.10.18
14:23
2023.10.18
16:00
Forrás
Pannon RTV
Halastavak kiépítését és felújítását támogatja a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság. Az erről szóló szerződéseket írták alá Újvidéken. Öt halgazdaság összesen 20 millió dináros támogatást kapott.

A magyarkanizsai Kapitány-réti halgazdaság egyike azoknak a haltenyésztéssel foglalkozó cégeknek, amely támogatásban részesült. Krum Anastasov, a halgazdaság igazgatója elmondta, hogy a koronavírus-járvány jelentette számukra a legnagyobb megpróbáltatást, ugyanis abban az időben a hal nagybani ára csupán 170 dinár volt, míg most több mint 500 dinárba kerül. Véleménye szerint egyebek mellett a vízjárulékok csökkentése hozzájárulhatna ahhoz, hogy javuljon a halkitermelés helyzete Szerbiában.

Krum Anastasov, igazgató, Kapitány-réti halgazdaság, Magyarkanizsa: „A támogatást a halastó rekonstrukciójára fordítjuk majd, egy Mladičnjak 3 elnevezésű tavat újítunk majd fel, annak horgászcsatornáit és töltéseit. A kapott támogatás pedig 3 millió és valamivel több mint 200 ezer dinár, a projekt összértéke pedig 5 millió dinár.”

A halastavak kiépítésére és felújítására még a tavasszal 20 millió dináros keretösszeggel hirdetett pályázatot a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság. Öt halgazdaság nyert támogatást.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „A halastavak és azoknak az üzemeltetői főleg felújítási munkálatokra vagy új halastavak kiépítésének földmunkáira tudtak pályázni. A teljes keretösszeget, a 20 millió dináros keretösszeget sikerült ennek az öt pályázónak, az öt sikeres pályázónak odaítélni. Azt kell elmondani, hogy a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság évről évre támogatja ezeket a halastavakat, és az idei éveben is a befektetéseinek a 70 százalékát tudta biztosítani. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a tartományi titkárság kellőképpen tudja az ő munkájukat segíteni.”

A tervek szerint az elkövetkező időszakban további támogatásban részesíti majd a vajdasági haltenyésztőket a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság.

halastavak
Magyarkanizsa
tartomány
Krum Anastasov
halastó
Újvidék
halgazdaság

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.