Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Háromszor ennyi esőre lenne szükség

2022.04.01
15:31
2022.04.01
16:51
Forrás
Pannon RTV
A mezőgazdasági termelők legnagyobb örömére a hétvégén felhős, csapadékos idő várható. Szárazság van, a tegnap és ma lehullott eső ugyanis korántsem bizonyult elegendőnek. Észak-Bácskában a termőföldek és a gyümölcsösök is szárazak.

Dongó Tibor horgosi termelő szerint a legjobbkor jött a csütörtökön hullott eső, de ez nem elegendő.

„- Olyan öt liter körüli csapadék esett most.
- Mennyi kellene még?
- Kellene még egy 15, most, ebben a pillanatban, hogy kitartsanak egy két-három hétig vele a növények.
- Milyen állapotban vannak a szántóföldi növények?
- Most ugye a búza, árpa fejletlen. Erre az időre fejletlen.
- Csapadékhiány miatt?
- Csapadékhiány végett, igen.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A gondot a felerősödő szél is tetézi, hiszen gyorsan kiszárítja az éppen csak eláztatott földeket.

A földek sajnos még szomjasak, az észak-bácskai gazdák abban bíznak, hogy a hétvégén is hullik majd bőségesen csapadék. Erre van is kilátás, hiszen péntek délben is már szemerkélni kezdett az eső.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A homokvidéki gyümölcsösökben szépen virágzik a barack, rügyeznek az almafák is. A homok viszont gyorsan beitta a most esett kevéske esőt, mondta Kovács András királyhalmi termelő.

„- Éppen csak megszentelte a homokot. Még duplán ennyi kellene, vagy háromszorosan ennyi eső. Akkor lenne jó.
- Nagyon szomjas a homok?
- Hát igen, egész télen nem volt se hó, semmi, nagyon kellene az eső.”

Eső és napos idő, felváltva. Az ilyen időjárás hozhat majd jó gyümölcstermést, mondják a gazdák. Az eper szépen virágzik, de öntözni kell ahhoz, hogy májusban már megkóstolhassuk az ízletes gyümölcsöt.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

A homokba sokan ültetnek krumplit. Galgóci Szabolcs királyhalmi termelő szerint a száraz homokba nem érdemes a magburgonyát elvetni, ezért várt mostanáig.

„- Nem sikerült még elültetnem, nem is igyekeztem vele, vártam most ezt a csapadékot, hogy bemunkáljam a földeket, hogy ne legyen olyan száraz, de hát úgy néz ki, hogy egyelőre, ami még idáig volt, ez egy kicsit kevés. Annyira volt elegendő, hogy nem porol már. De nagyon hiányzik a nedvesség.
- De ha a krumpli el lesz vetve, arra is kellene további csapadék?
- Kellene, és ha nem lesz, akkor kénytelenek leszünk elkezdeni öntözni.”

Somogyi János, hajdújárási termelő is azt állítja, egyre kifejezettebb a csapadékhiány.

„Mi már vetettünk tavaszi árpát, egy hónapig, szinte mondhatom azt, hogy nem is vártuk meg, hanem három hét után elkezdtük öntözni, felszereltük a mikroszórófejeket, ezzel tudtuk megoldani, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb területet be tudjunk locsolni vele. Most megálltunk vele, hála Istennek öt nappal az eső előtt belocsoltuk, szépen megindult hajtani, most kapott egy pici esőt.”

Hozzátette, a gyümölcsfákat is a jövő héttől elkezdik öntözni és tápot juttatnak a homokba, hogy a virágokat és a hajtásokat szépen be tudja indítani a fa.

eső
csapadék
mezőgazdaság
búza
gyümölcs
krumpli

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű