Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Jelentős károkat szenvedtek a gyümölcsösök Észak-Bácskában

2020.03.26
17:23
Forrás
Pannon RTV
Legnagyobb veszélyben a már sok helyen kivirágzott sárgabarack termése van. A szakemberek azt mondják, hogy a fagykár ellenére továbbra is el kell végezni a növényvédelmet az ültetvényeken.
Laurent Gillieron/Keystone via AP

Fotó: Laurent Gillieron/Keystone via AP

A kivirágzott barackfák megsínylették az elmúlt napok zord időjárását. A gazdák azt mondják, hogy csak néhány hét múlva lehet majd felbecsülni a keletkezett károkat.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az őszibarackfáinak rügyeit vizsgálja a hajdújárási Kovács Norbert.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A tavaszias februári és március eleji hőmérsékletnek köszönhetően a fák már a múlt héten virágba borultak. Ezeket tizedelte meg a hétfői mínusz 6 fok körüli fagy - mutatta Kovács Norbert, hajdújárási termelő: „Amik teljesen ki voltak nyílva, sajnos azok között találunk olyat, aminek teljesen barna a közepe, a bibéje. Azok sajnos biztos, hogy elfagytak, de a csukott virágok, amik később fognak kinyílni, mert nem ugyanaz a fajta, vagy ugyanaz a fajta, de nem egyszerre nyílnak ki a virágok, azok között egyelőre látunk jókat. Tehát még a bizakodás megvan, hogy lesz baracktermésünk, valamekkora.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Maurer Oszkárnak Hajdújáráson, Horgoson és Szerémségben is vannak szőlőültetvényei. Azt mondja, ez a növény nem sínylette meg annyira a fagyokat, mint a csonthéjasok: „A szőlő nem dől be ezeknek a korai meleg napoknak, ő kivárja az április elejét. Az április 1. és 10. közötti intervallumban szokott a rügyfakadásra sor kerülni. Ez az idén sem volt másképp, idén sem indultak meg a szőlők rügyezni, nem indultak meg fakadni. Éppen csak könnyezni kezdtek a vágásoknál, a metszési felületeken a csapok. Ez egy természetes folyamat. Ebből baja, kára nem volt a szőlőnek.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az észak-bácskai gyümölcsösökben az almafák rügyei még nem fakadtak ki, a meggy és a szilva is kevesebb kárt szenvedett mint a kajszibarack. Gulyás Oldal Nándor, agrármérnök: „Ami biztos, hogy a korai csonthájas gyümölcsfajták, mint a mandula és a kajszi, azt kijelenthetem, hogy szinte száz százalékban károsodott. Habár a kajszinál egyes régi fajtáknál, mint például a Nagykőrösi Óriásnál lehet találni ép gyümölcsöket, de ezt is úgy két méter magasságtól fölfelé.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A szakember véleménye szerint a fagykárt szenvedett gyümölcsfák számára fontos a megfelelő növényvédelem biztosítása. Azokat a betegségeket és kórokozókat kell kezelni, amelyek magára a növényre hatnak károsan. Ilyenek például a levéltetvek, az atkák, illetve a lisztharmat.

gyümölcsös
szőlős
Észak-Bácska
fagykár

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.