Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Jelentős károkat szenvedtek a gyümölcsösök Észak-Bácskában

2020-03-26
17:23
Forrás
Pannon RTV
Legnagyobb veszélyben a már sok helyen kivirágzott sárgabarack termése van. A szakemberek azt mondják, hogy a fagykár ellenére továbbra is el kell végezni a növényvédelmet az ültetvényeken.

Fotó: Laurent Gillieron/Keystone via AP

A kivirágzott barackfák megsínylették az elmúlt napok zord időjárását. A gazdák azt mondják, hogy csak néhány hét múlva lehet majd felbecsülni a keletkezett károkat.

Az őszibarackfáinak rügyeit vizsgálja a hajdújárási Kovács Norbert.

A tavaszias februári és március eleji hőmérsékletnek köszönhetően a fák már a múlt héten virágba borultak. Ezeket tizedelte meg a hétfői mínusz 6 fok körüli fagy - mutatta Kovács Norbert, hajdújárási termelő: „Amik teljesen ki voltak nyílva, sajnos azok között találunk olyat, aminek teljesen barna a közepe, a bibéje. Azok sajnos biztos, hogy elfagytak, de a csukott virágok, amik később fognak kinyílni, mert nem ugyanaz a fajta, vagy ugyanaz a fajta, de nem egyszerre nyílnak ki a virágok, azok között egyelőre látunk jókat. Tehát még a bizakodás megvan, hogy lesz baracktermésünk, valamekkora.”

Maurer Oszkárnak Hajdújáráson, Horgoson és Szerémségben is vannak szőlőültetvényei. Azt mondja, ez a növény nem sínylette meg annyira a fagyokat, mint a csonthéjasok: „A szőlő nem dől be ezeknek a korai meleg napoknak, ő kivárja az április elejét. Az április 1. és 10. közötti intervallumban szokott a rügyfakadásra sor kerülni. Ez az idén sem volt másképp, idén sem indultak meg a szőlők rügyezni, nem indultak meg fakadni. Éppen csak könnyezni kezdtek a vágásoknál, a metszési felületeken a csapok. Ez egy természetes folyamat. Ebből baja, kára nem volt a szőlőnek.”

Az észak-bácskai gyümölcsösökben az almafák rügyei még nem fakadtak ki, a meggy és a szilva is kevesebb kárt szenvedett mint a kajszibarack. Gulyás Oldal Nándor, agrármérnök: „Ami biztos, hogy a korai csonthájas gyümölcsfajták, mint a mandula és a kajszi, azt kijelenthetem, hogy szinte száz százalékban károsodott. Habár a kajszinál egyes régi fajtáknál, mint például a Nagykőrösi Óriásnál lehet találni ép gyümölcsöket, de ezt is úgy két méter magasságtól fölfelé.”

A szakember véleménye szerint a fagykárt szenvedett gyümölcsfák számára fontos a megfelelő növényvédelem biztosítása. Azokat a betegségeket és kórokozókat kell kezelni, amelyek magára a növényre hatnak károsan. Ilyenek például a levéltetvek, az atkák, illetve a lisztharmat.

gyümölcsös
szőlős
Észak-Bácska
fagykár

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:58, Frissítve: 19:31

Kalmár Ferenc: Legyenek büszkék magyarságukra!

Szeressék, erősítsék és gyarapítsák családjaikat és hazánkat, Magyarországot és a Kárpát-medencét - üzeni a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából Kalmár Ferenc.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.