Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Jelentős terméskiesés várható a napraforgó esetében

2021.08.05
12:58
2021.08.05
18:58
Forrás
Pannon RTV
Gondban vannak a vajdasági napraforgó termelők, ugyanis sem a hideg tavaszi időjárás, sem a nyári hőhullám nem kedvezett a növények fejlődésének. A terméskiesés akár az 50 százalékot is elérheti, a felvásárlási ár még bizonytalan.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A vajdasági termelők szerint az idei napraforgótermés mennyiségben és minőségben sem üti meg a tavalyit.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Végleges termésről még korai beszélni, de a napraforgó eddigi fejlődése alapján nem számítanak komolyabb hozamra a gazdák, a kiesés 30 és 50 százalék közé tehető.

Balassa Miklós termelő: „Azok a növények, amelyeket korábban vetettek, április elején, jobban néznek ki, jobban tudtak fejlődni, amit később vetettek április végén, azokat megfogta a hőhullám és azok nagyon kis fejek, nagyon kis termés várható.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A termelők elmondása szerint a méhészek is panaszkodtak az idei gyenge hozamra, a beporzás sem a várt módon alakult, ez is rányomta bélyeget az idei napraforgótermésre.

Aladics Tibor vállalkozó: „A kilátások egyelőre azt mutatják, és én is biztos vagyok benne, hogy valamilyen terménykiesés lesz, valamilyen százalékú. Egyelőre, szemmel meghatározva, körülbelül egy 30%-ra tippelünk, habár ezt így előre nem lehet pontosan meghatározni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az aratás a kilátások szerint szeptemberben várható, de változhat az időjárási viszonyoktól függően. Az ár egyelőre bizonytalan, de a termény minőségétől is függ majd, hogy mennyit kínálnak a felvásárlók - mondták a gazdák.

napraforgó
terméskiesés
Balassa Miklós
Aladics Tibor

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.