Ugrás a tartalomra

Jelentősen megterhelheti a pénztárcánkat a tél

2023.10.05
20:23
2023.10.05
21:00
Forrás
Pannon RTV
Ha melegben szeretnénk otthon lenni, akkor annak meg kell fizetni az árát. Mire számíthatunk így, a fűtési idény kezdetén? Kiszámoltuk, mennyibe kerülhet, ha fával, szénnel, árammal, gázzal vagy távfűtéssel melegszünk a tél folyamán.

Mostanában 8-10 fokosak a reggelek. Lassan be kell gyújtani a kályhákat, a kazánokat, mert dideregni fogunk. Nyakunkon a fűtési idény. Az áram, a gáz drágul. A fa sem igazán olcsóbb. Mivel érdemes fűteni? Utánajárunk.

Az elmúlt hónapokban minden drágult, a fűtés sem olcsóbb tavalyhoz képest. Ha valaki csutkával gyújt be, lehet, hogy nem jár rosszul, de ahhoz, hogy valóban meleg legyen, fa vagy szén is kell. Tavalyhoz képest olcsóbb a tűzifa a fatelepeken.

Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Egy évvel ezelőtt sokkal magasabbak voltak az árai, 11-12 ezer dinárért árultuk. Most már 9-9,5 ezer dinárért áruljuk. Ez az ár visszament ott június, július közepén, két oknál fogva. Az egyik, és a legnagyobb oka, kisebb a kereslet, mint ami szokott lenni. A másik, hogy a piacon több fa van most már.”

Az összehasogatott, körülbelül 2 köbméter kiszerelésű palettás fa 19 ezer dinár. A szén ugyanannyiba kerül, mint tavaly.

Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „A barnaszén, a kőszén, a banovici kőszén 23 ezer dinár, a krekai szén 18 ezer dinár, a pljevljai 19-19,5 ezer dinár, attól függ, hogy mikor jön.

Az emberek többsége már bekészítette a tűzrevalót, de vannak, akik apránként vásárolnak, amikor egy kis pénzhez jutnak. Egyesek csak zsákszámra tudják megvenni a fát és a szenet.

Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Akinek volt lehetősége, az már megoldotta, de sajnos nagyon sokan nem tudták megoldani az anyagi hiány miatt. Azok most jönnek, és vásárolnak 1 köbméter fát, 500 kiló szenet, ahogy megkapják vagy a fizetést, vagy a kis nyugdíjat, akkor abból félreteszik, és így, megvásárolják.”

Azt gondolnánk, hogy mivel az áram és a gáz is drágul Szerbiában, jobban megéri fával és szénnel fűteni. De vajon valóban így van ez?

Bašić Palković Lajčo, fatelep-tulajdonos, Szabadka: „Az én 46 éves munkatapasztalatom alatt még nem történt meg, hogy olcsóbb volt az áram, meg a gáz, mint a szén és a fa. Ez egy abszurd helyzet, ami csak nálunk, Szerbiában létezik. Van ennek előnye is, hátránya is. Sokkal tisztább és könnyebb villannyal fűteni, de van, aki nem tudja magának megengedni azt a luxust, hogy vegyen hőkályhát, vegyen klímaberendezést, hogy azzal fűtsön.”

A fatelepen megerősítették: a fa és a szén ellátása stabil, nem kell várni a kiszállításra, az árut már aznap le tudják a szállítani a vevőnek.

Mi a helyzet a gázfűtéssel? Az biztos, hogy több előnye is van más fűtési módokhoz képest. Azon kívül, hogy annyit és akkor fizetünk amennyit és amikor fogyasztunk, más pozitívumai is vannak.

Horvát Tímea, igazgató, Szabadkai Gázművek: „Környezetbarát. Kényelem szempontjából is fontos, főleg az idősebb személyek vonatkozásában. És még mindig a legelőnyösebb áron tudják fűteni a lakásukat vagy a házukat a fogyasztók, akik a gázra vannak rákapcsolódva, az mellett, hogy november elsejétől megdrágult a gáz. Tehát nem egész 10 százalékos drágulásról tudunk beszélni november elsejétől.”

A Szerbiai Energetikai Ügynökség 2022-re vonatkozóan kimutatta, hogy mennyibe került a fűtés különböző fűtési módok esetén.

Horvát Tímea, igazgató, Szabadkai Gázművek: „60 nm-es, jól izolált lakás esetében, amelyben 20 fokos hőmérsékletet tartunk 16 órán keresztül, egy fűtési szezon ideje alatt, akkor ez a gáz esetében 45-től 50 ezer dinár. Ha a fával tesszük ugyanezt, akkor az 60-től 100 ezer dinárig. Azért van ekkora eltérés, mert ez a fa minőségétől is függ. Szénnel való fűtés esetén 80 ezer dináros költségről tudunk beszélni. Ha valaki pellettel fűti a téli időszak alatt a lakását, az 97 ezer dinár, és természetesen a legmesszemenőleg drágább fűtési opció, ami a fűtést illeti drágulás szempontjából az a villanyárammal való fűtés: 150 ezer dinár.”

Mit jelent ez havi szinten? Ha gázzal fűtünk, akkor a költségeink 8 és 10 ezer dinár közöttiek, attól függően, milyen jó a szigetelés, és hol helyezkedik el a lakás az épületen belül. A fával való fűtés legalább 10-12 ezer dinárra rúg havonta, és ha csak szenet használunk, akkor az összeg 13,5 ezer körüli. Pellettel fűteni már drágább, de tisztább, a havi költség pedig mintegy 16 ezer dinár. Az árammal való fűtés a hivatalos adatok szerint 25 ezer dinár volt havi szinten 2022-ben. Persze, ettől lehetnek eltérések, de minden jel szerint villanyárammal éri meg legkevésbé fűteni.

Ne felejtsük el, hogy ezek a 2022-re vonatkozó adatok, idén valamivel módosulhatnak a fűtési költségek. Arra is gondolni kell, hogy a gáz és az áram novembertől csaknem 10 százalékkal drágul, és az áremelés a távfűtésre is hatással van. Az ország távfűtőművei sorra kérik az 5-től 30 százalékos áremelést, és már 22 esetében jóvá is hagyták a drágítást. Szabadkán például a távhő árának fix része közel 14 százalékkal, míg a változó része 17 százalékkal lesz drágább októbertől, tehát a magasabb ár már a novemberben érkező számlán is szerepelni fog.

fűtés
tél
fűtési idény

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű