Ugrás a tartalomra

Jó ízek, jó szomszédok

2022.07.13
14:34
Forrás
Közlemény
Lezárult egy határon átívelő IPA-projektum, a záró konferenciára Bácsfeketehegyen került sor. A projektum összértéke közel félmillió euró, amit az idegenforgalom fejlesztésére és a helyi termékek népszerűsítésére fordítottak.

A magyarországi Szank és Bácsfeketehegy közösen vettek részt egy IPA projektumban, amely összértéke megközelíti a fél millió eurót. Magyarországi részről még 4 kisebb település vett részt a projektumban, amely célja a turisztikai lehetőségek feltérképezése, fejlesztése, és ehhez kötődően a helyi termékek fókuszba helyezése. A projektum keretében számos eszközbeszerzés valósult meg, de emellett tanulmányutakat, rendezvényeket és edukációkat realizáltak a határ mindkét oldalán. A HUSRB/1903/31/0066-10 elnevezésű projektumnak másfél éves futamideje volt, és a közelmúltban tartották meg a zárókonferenciáját. Erre Bácsfeketehegyen, a Bányai János Emlékházban került sor, és jelen volt a projektcsapat mindkét országból. Az esemény vendégei között volt Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárság helyettes titkára, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Sándor István alpolgármester, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke és Bojtos Béla bácsfeketehegyi tanácselnök. A konferenciát házigazdája Balassa Endre, Topolya Község Fejlesztési Társulásának vezetője volt, ugyanis is társulás is részt vett a projektum kivitelezésében.

Magyarországi részről Varga Ferencné, Szank polgármestere elmondta, hogy nagyon sok feladat valósult meg a projektum keretén belül. Többek között feltérképezték a helyi termelőket és elhelyezték őket egy turisztikai térképen. Számos rendezvényen vettek részt, ahol a helyi ízeket, termékeket népszerűsítették, és a településeket népszerűsítő kiadványokat adtak ki. Tanulmányutak során más települések pozitív példáit ismerhették meg. A polgármester nagyon eredményesnek ítélte meg a projektumot, ami eredeti célja mellett a két település közti kapcsolatot is tovább erősíti.

Bácsfeketehegyen is számos eredményt sikerült megvalósítani a projektum keretében, számolt be Kerekes Zoltán, a projekt vajdasági koordinátora. Az itteni eszközbeszerzés kiterjedt fesztiválokon használt sátrak, padok beszerzésére, de emellett gyümölcs szárító-aszaló, őrlő és csomagoló gépeket szereztek be az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület számára. Ezt a község többi polgára is használhatja, akárcsak az okos padokat, amikből négyet helyeztek ki a község területén. Az itteni csapat is számos rendezvényen vett részt, melyeken a helyi termelők termékeit, és a helyi ízeket népszerűsítették. A gyerekek számára játékos vetélkedőket szerveztek, amely során ők is megismerhették a termelőket és termékeiket. Ugyancsak tanulmányutakon vettek részt, hogy megismerjenek más példákat és helyben alkalmazzák. Kerekes is sikeresnek ítélte meg a projektumot, aminek köszönhetően komoly előrelépéseket sikerült elérni.

IPA-projekt

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.