Ugrás a tartalomra
Pixabay/jplenio

Készen állunk a földek villamosítására?

2020.08.17
22:01
Forrás
agrofin.rs
A szerb mezőgazdasági minisztérium támogatást nyújt a gazdáknak, hogy parcellájukra villanyáramot vezessenek, és így a legolcsóbb energiaforrással üzemeltessék öntözőberendezéseiket.

Március derekán elkészült a termőföldek villamosítása támogatásának szabályzata, ami meghatározza a vezetékek beszerzésének és a hálózatra kapcsolódás feltételeit. Ennek értelmében a beruházás 90 százalékát a szaktárca vállalná, és egy naptári évben legfeljebb 800 ezer dinár támogatásra jogosul a bejegyzett gazdaság. Habár a szabályzatot már elfogadták, a kiírás mégis késik. Egyes önkormányzatok azonban, köztük elsőként a leskovaci község, nem vártak az adminisztratív intézkedésre, már 200 konyhakertész jelentkezett a magasfeszültségű hálózat használatára. Épülnek az első trafóállomások a Fruška goran is, így Gergurevci és Manđelos gyümölcstermelői is ősztől olcsó energiaforrást használhatnak majd öntözésre. A szenttamási községhez tartozó Turián egy korábbi projekt eredményeként 150 hektár termőföldet öntöznek villanyáram segítségével. Szerbiában nagy az érdeklődés a termőföldek villamosítása iránt. A koronavírus-járvány azonban bizonytalan időre elodázta a pályázat kiírását. A minisztériumnál kiemelték, az új szerb kormány megalakulásával életere keltik a támogatási tervet.

villamosítás
termőföld
mezőgazdaság
olcsó
öntözés
öntözőberendezés
energia
Trafó

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.