Ugrás a tartalomra

Két málnafeldolgozó épül Szerbiában

2018-02-12
22:05
2018-02-13
16:02
Forrás
Pannon RTV
A Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően Arilje és Požega településeken málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre - jelentette be hétfőn Branislav Nedimović.

Málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre Szerbiában, amelyek pénzügyi támogatását, és a felszerelését Magyarország biztosítja. A két fél a pénteki szerb-magyar közös kormányülésen írta alá a szerződést, ami alapján a feldolgozott málnát Magyarországra exportálják - jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

Vajdaságban kevésbé jellemző, hogy a termelők málnatermesztéssel foglalkoznak, az ágazat inkább Szerbia déli részén virágzik. A két ország közötti együttműködés a termelőket hivatott segíteni. Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szerb-magyar kormányülésen kiemelte, a Magyar Kormány célja, hogy ne csak Vajdaságban, hanem Szerbia déli területein is megjelenjenek a magyar befektetők.

Szijjártó beszél a magyar-szerb üzleti fórumon Budapesten

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Fontos tény, hogy ma már nem csak Szerbia északi részében, hanem Szerbia déli részében is megjelennek magyar vállalatok. A mai napon aláírásra kerül az a megállapodás, amelynek értelmében 10 millió eurós befektetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg tevékenységét Szerbiában. Évente több száz tonna málna feldolgozásával fognak foglalkozni.”

A málnafeldolgozó üzemeket Arilje és Požega településen létesítik. Az említett létesítményekben ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak fel.

Nedimovic nyilatkozik

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter: „Pénteken írtunk alá egy megállapodást a két vállalat között. Az egyik magyarországi székhelyű, a másik pedig Ariljeban lesz. A szerb fél feladata lesz, hogy beszerezze a megfelelő mennyiségű termést, valamint biztosítsa a területet Ariljeben. A magyar félnek a pénzügyi forrásokat kell biztosítania, továbbá az itt előállított termék zökkenőmentes exportját, valamint a műszaki feltételeket. Miért fontos ez? Ötezer tonna olyan málna, amely nem elsőosztályú, hanem ipari feldolgozásra szánták, itt kerül majd feldolgozásra. Ez olyan áru, amelynek eddig nem volt nagy vásárlói köre.”

A szerződés alapján az üzemekben feldolgozott málnát 10 évig Magyarországra exportálják. A két feldolgozóüzem mellett a tervek szerint még egyet megnyitnak majd Szerbiában, erről azonban nem mondott részleteket a szerb mezőgazdasági miniszter.

málna
Magyarország
Branislav Nedimovic

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.