Ugrás a tartalomra

Két málnafeldolgozó épül Szerbiában

2018-02-12
22:05
2018-02-13
16:02
Forrás
Pannon RTV
A Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően Arilje és Požega településeken málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre - jelentette be hétfőn Branislav Nedimović.

Málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre Szerbiában, amelyek pénzügyi támogatását, és a felszerelését Magyarország biztosítja. A két fél a pénteki szerb-magyar közös kormányülésen írta alá a szerződést, ami alapján a feldolgozott málnát Magyarországra exportálják - jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

Vajdaságban kevésbé jellemző, hogy a termelők málnatermesztéssel foglalkoznak, az ágazat inkább Szerbia déli részén virágzik. A két ország közötti együttműködés a termelőket hivatott segíteni. Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szerb-magyar kormányülésen kiemelte, a Magyar Kormány célja, hogy ne csak Vajdaságban, hanem Szerbia déli területein is megjelenjenek a magyar befektetők.

Szijjártó beszél a magyar-szerb üzleti fórumon Budapesten

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Fontos tény, hogy ma már nem csak Szerbia északi részében, hanem Szerbia déli részében is megjelennek magyar vállalatok. A mai napon aláírásra kerül az a megállapodás, amelynek értelmében 10 millió eurós befektetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg tevékenységét Szerbiában. Évente több száz tonna málna feldolgozásával fognak foglalkozni.”

A málnafeldolgozó üzemeket Arilje és Požega településen létesítik. Az említett létesítményekben ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak fel.

Nedimovic nyilatkozik

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter: „Pénteken írtunk alá egy megállapodást a két vállalat között. Az egyik magyarországi székhelyű, a másik pedig Ariljeban lesz. A szerb fél feladata lesz, hogy beszerezze a megfelelő mennyiségű termést, valamint biztosítsa a területet Ariljeben. A magyar félnek a pénzügyi forrásokat kell biztosítania, továbbá az itt előállított termék zökkenőmentes exportját, valamint a műszaki feltételeket. Miért fontos ez? Ötezer tonna olyan málna, amely nem elsőosztályú, hanem ipari feldolgozásra szánták, itt kerül majd feldolgozásra. Ez olyan áru, amelynek eddig nem volt nagy vásárlói köre.”

A szerződés alapján az üzemekben feldolgozott málnát 10 évig Magyarországra exportálják. A két feldolgozóüzem mellett a tervek szerint még egyet megnyitnak majd Szerbiában, erről azonban nem mondott részleteket a szerb mezőgazdasági miniszter.

málna
Magyarország
Branislav Nedimovic

Most

20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.