Ugrás a tartalomra

Két málnafeldolgozó épül Szerbiában

2018-02-12
22:05
2018-02-13
16:02
Forrás
Pannon RTV
A Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően Arilje és Požega településeken málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre - jelentette be hétfőn Branislav Nedimović.

Málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre Szerbiában, amelyek pénzügyi támogatását, és a felszerelését Magyarország biztosítja. A két fél a pénteki szerb-magyar közös kormányülésen írta alá a szerződést, ami alapján a feldolgozott málnát Magyarországra exportálják - jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

Vajdaságban kevésbé jellemző, hogy a termelők málnatermesztéssel foglalkoznak, az ágazat inkább Szerbia déli részén virágzik. A két ország közötti együttműködés a termelőket hivatott segíteni. Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szerb-magyar kormányülésen kiemelte, a Magyar Kormány célja, hogy ne csak Vajdaságban, hanem Szerbia déli területein is megjelenjenek a magyar befektetők.

Szijjártó beszél a magyar-szerb üzleti fórumon Budapesten

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Fontos tény, hogy ma már nem csak Szerbia északi részében, hanem Szerbia déli részében is megjelennek magyar vállalatok. A mai napon aláírásra kerül az a megállapodás, amelynek értelmében 10 millió eurós befektetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg tevékenységét Szerbiában. Évente több száz tonna málna feldolgozásával fognak foglalkozni.”

A málnafeldolgozó üzemeket Arilje és Požega településen létesítik. Az említett létesítményekben ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak fel.

Nedimovic nyilatkozik

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter: „Pénteken írtunk alá egy megállapodást a két vállalat között. Az egyik magyarországi székhelyű, a másik pedig Ariljeban lesz. A szerb fél feladata lesz, hogy beszerezze a megfelelő mennyiségű termést, valamint biztosítsa a területet Ariljeben. A magyar félnek a pénzügyi forrásokat kell biztosítania, továbbá az itt előállított termék zökkenőmentes exportját, valamint a műszaki feltételeket. Miért fontos ez? Ötezer tonna olyan málna, amely nem elsőosztályú, hanem ipari feldolgozásra szánták, itt kerül majd feldolgozásra. Ez olyan áru, amelynek eddig nem volt nagy vásárlói köre.”

A szerződés alapján az üzemekben feldolgozott málnát 10 évig Magyarországra exportálják. A két feldolgozóüzem mellett a tervek szerint még egyet megnyitnak majd Szerbiában, erről azonban nem mondott részleteket a szerb mezőgazdasági miniszter.

málna
magyarország
Branislav Nedimovic

Most

22:44, Frissítve: 22:52

A Real Madrid nyerte az Euroligát

A férfi kosárlabda Euroliga 2017–2018-as kiírásának belgrádi döntőjében a Real Madrid 85–80-ra legyőzte a címvédő Fenerbahcét.
20:58, Frissítve: 21:09

Magabiztos TSC győzelem

A topolyai TSC hazai pályán 3:0-ra legyőzött az užicei Sloboda csapatát a Szerb Labdarúgó Első Liga 28. fordulójában.
18:12

Újvidékre került a fődíj

Az újvidéki Sanja Mančetić nyerte az idei Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár fődíját, egy rotációs kapával felszerelt középteljesítményű traktort az Agropanonka jóvoltából.
17:52, Frissítve: 18:01

ESPN: Szerbia nem jut be a nyolcaddöntőbe

Szerbia válogatottja nagyon jó, de nem tudnak majd bejutni a nyolcaddöntőbe a jövő hónapban kezdődő oroszországi világbajnokságon - ismerteti előzetes elemzését a szerb csapatról az ESPN.

Népszerű