Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A kormány döntött: nem jöhet be tovább vámmentesen a tej Szerbiába

2023.02.20
14:49
2023.02.20
15:01
Forrás
Szerbiai RTV
A behozatali tej literjére 15 dinár a védővám, a sajtok kilogrammjára 30 dinár.

Szerbia behozatali illetéket vet ki a tejre és egyes tejtermékekre - írja a Szerbiai RTV. Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter az importdíj kapcsán kiemelte, a belföldi piaci viszonyok stabilizálását kívánják elérni az intézkedés bevezetésével. Meg akarjuk állítani a tej felvásárlási árának további zuhanását, és ezzel a szerbiai termelőket megvédeni - tette hozzá az agrártárca vezetője. A Szerb Kormány döntése alapján a behozatali tej literjére 15 dinár a vám, a sajtok esetében kilogrammonként 30 dinár.

Februárban tüntettek a tejtermelők Szerbiában. Belgrádban a Mezőgazdasági Minisztérium épülete előtt a gazdák a behozatali tejet kiöntötték az aszfaltra. Egyebek mellett a tejprémium és a támogatás növelését, a kivitel engedélyezését, garantált felvásárlási árat, valamint az import tejre vonatkozó védővám bevezetését követelték. Ez utóbbiról született most döntés.

tej
védővám

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű