Ugrás a tartalomra
Pixabay/Deedster

Mi a titka Szerbia alacsony gazdasági visszaesésének?

2020-10-17
13:01
2020-10-17
16:03
Forrás
Pannon RTV
2,5 százalékos visszaesés helyett immár csak 1,5 százalékos gazdasági recessziót prognosztizál Szerbia számára a Nemzetközi Valutaalap.

A 2020-as év egy főre jutó GDP csökkenésére vonatkozó adatot tegnap frissítette az IMF. Korábban a szerb pénzügyminiszter arról beszélt, hogy ezekkel az adatokkal a visszaesés szempontjából Szerbia az élmezőnyben van Európában, ugyanis itt lesznek legkevésbé érezhetők a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. 

Tegnap Közügyek című műsorunkban Tóth Kornél közgazdász magyarázta el a szerb gazdasági siker lényegét: „Szerbia a fejlődő országokhoz tartozik. A járvány azonban leginkább a fejlett országokat érintette. Azért, mert a fejlett országok gazdaságában a terciális szolgáltatószektor sokkal nagyobb mértékben van jelen, mint a fejlődő országok gazdaságában. Szerbiában az történt valójában, hogy a szerb gazdaság jelentős részét még a mezőgazdaság és a termelő ipar adja, ami rendben is van az ország fejlettségi szintjén. Ezt annyira nem érintette a válság közvetlenül.”

Szerbia
gazdaság
recesszió
IMF

Most

18:26

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű