Ugrás a tartalomra
Pixabay/Deedster

Mi a titka Szerbia alacsony gazdasági visszaesésének?

2020.10.17
13:01
2020.10.17
16:03
Forrás
Pannon RTV
2,5 százalékos visszaesés helyett immár csak 1,5 százalékos gazdasági recessziót prognosztizál Szerbia számára a Nemzetközi Valutaalap.

A 2020-as év egy főre jutó GDP csökkenésére vonatkozó adatot tegnap frissítette az IMF. Korábban a szerb pénzügyminiszter arról beszélt, hogy ezekkel az adatokkal a visszaesés szempontjából Szerbia az élmezőnyben van Európában, ugyanis itt lesznek legkevésbé érezhetők a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. 

Tegnap Közügyek című műsorunkban Tóth Kornél közgazdász magyarázta el a szerb gazdasági siker lényegét: „Szerbia a fejlődő országokhoz tartozik. A járvány azonban leginkább a fejlett országokat érintette. Azért, mert a fejlett országok gazdaságában a terciális szolgáltatószektor sokkal nagyobb mértékben van jelen, mint a fejlődő országok gazdaságában. Szerbiában az történt valójában, hogy a szerb gazdaság jelentős részét még a mezőgazdaság és a termelő ipar adja, ami rendben is van az ország fejlettségi szintjén. Ezt annyira nem érintette a válság közvetlenül.”

Szerbia
gazdaság
recesszió
IMF

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.
09:36, Frissítve: 09:56

Határtalan advent

Teljesen megtelt az adai színházterem Fehér Nóra színész-énekes élőzenés adventi jótékonysági koncertjére. Az esemény immár több éve varázsolja szebbé az ünnepvárás időszakát a községben.

Népszerű