Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Négy éve jelentek meg a Prosperitati Alapítvány első pályázatai

2020-01-31
12:46
2020-01-31
22:22
Forrás
Pannon RTV
Akkreditálták a Prosperitati Alapítvány online gazdaképzéseit, így a sikeresen vizsgázó gazdák tanúsítványt kaphatnak tudásukról. Az újabb képzési kör hamarosan kezdődik, jelentkezni holnaptól lehet.

A témában tartott mai sajtótájékoztatón az elmúlt négy évet is értékelték a megszólalók, a Prosperitati Alapítvány első pályázatai ugyanis pontosan négy évvel ezelőtt jelentek meg.

Óriási várakozás előzte meg négy évvel ezelőtt a Prosperitati Alapítvány első pályázati csomagjának megjelenését. Az online rendszer rövid időre össze is omlott a rengeteg érdeklődő ostroma alatt. A pályázatok megjelenése alapjaiban megmozgatta a vajdasági magyarság életét, új lehetőséget teremtett a szülőföldön való megmaradáshoz - értékelt az Alapítvány mai sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Hozzátette, a négy év visszaigazolta az elvárásokat, az egzisztenciateremtés pedig a nemzetpolitika új eszköze lett. A munka folytatódik, ehhez minden körülmény adott. „Az mindenképpen kimondható és elmondható, hogy legalább olyan komoly ambícióink vannak, mint amik az elmúlt négy évet jellemezték. Egészen biztos, hogy ezt a programot tovább kívánjuk vinni, megvannak ennek a feltételei, megvannak ennek a lehetőségei, a mögötte lévő politikai szándék, a mögötte lévő költségvetési lehetőség Magyarország részéről. A dolgok mostani állása szerint úgy látom, hogy megvan a hosszú távú nyitottság is itt,Szerbián belül, ami nagyon fontos.”

A következő időszak pályázatai között lesznek már ismertek, de új elemek is megjelennek. Fontosnak tartják például a már meglévő vállalkozások további útjának segítését, egyebek mellett képzési lehetőségek biztosításával. Ennek részeként elhangzott, hogy megtörtént az online gazdaképzés 23 moduljának akkreditálása. Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „Azt mondtuk, amikor elindult a képzés, hogy amire igény mutatkozik, és amire megteremtődnek a feltételek, azokat a modulokat, azokat a tananyagokat akkreditálni fogjuk. Ez megtörtént. Öt témakörben akkreditáltattuk azokat az anyagokat, azt a 23 képzési modult, amely elkészült. A Szent István Egyetem szakemberei, illetve a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány szakembereinek közreműködésével elkészített anyagot akkreditáltattuk öt témakörben. Egy államilag elismert engedélyeztetett képzés és négy engedélyeztetett képzés fog elindulni.”

A témakörök kiterjednek a növényvédelemre, a méhészetre, a talajerő- és vízgazdálkodásra, a gépesítésre és a mezőgazdasági növénytermesztésre. Aki ezeket a képzéseket sikeresen elvégzi, elismervényt kap. Az okmányt a lebonyolító Pro Scientia Naturae Alapítvány állítja ki. Lengyel László, ügyvezető, Pro Scientia Naturae Alapítvány: „Mindazok, akik a pályázataikhoz, vagy a tevékenységükhöz hivatalosan, államilag elismert oklevelet vagy tanúsítványt szeretnének kapni, azok mindenféleképp érdeklődjenek ennek a képzésnek az elvégzéséről. Akik már elvégezték az eddig fent lévő tananyagokat, azt el lehet most ismertetni utólag, akik pedig nem csinálták ezt meg, azok megtalálják a felületen az akkreditált képzések csomagokat, és azokat a nulláról, a kezdetektől is elvégezhetik.”

Az online gazdaképzésnek az elmúlt időszakban több mint 800 egyéni hallgatója volt, és több mint 3000 sikeresen lezárt modult tartanak számon. A képzés eddig az integrációs folyamatban résztvevő gazdák részére volt nyitott, ezt hamarosan kibővítik minden prosperitatis mezőgazdasági termelőre, később pedig minden vajdasági gazda számára. A következő jelentkezési időszak holnap kezdődik, és február végéig tart.

Újabb képzési kör márciusban indul. Idővel új képzési témák is megjelennek majd, ezek főként az innovációkra, a fiatalok segítésére, a tanulás módszertanának javítására vonatkoznak majd.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az Igazgatóbizottság mandátuma lejárt, az új összetételben csak minimális személyi változás történt. A tavaly elhunyt Földi Márta helyére Snejder-Sára Ildikó közgazdász, az újvidéki Európa Kollégium igazgatója került.

Prosperitati Alapítvány
pályázat
szülőföldön való boldogulás
nemzetpolitika
Pásztor István
Juhász Bálint
Lengyel László
Snejder-Sára Ildikó
Online gazdaképzés

Most

09:06

Thaci Hágában

Ma jelenik meg a hágai különleges ügyészség előtt Hashim Thaci koszovói elnök.
08:12

Meghalt Kelly Preston

57 éves korában elhunyt Kelly Preston amerikai színésznő, John Travolta felesége - közölte szóvivője a People magazinnal.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.