Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Nincs rekordtermés, de elég jó a kukoricahozam Torontálvásárhelyen

2020.09.17
10:36
2020.09.17
17:05
Forrás
Pannon RTV
A dél-bánáti településen a munkaerőhiány okoz gondot, kevés az idénymunkás.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A torontálvásárhelyi gazdák elégedettek az idei kukoricahozammal, habár szerintük nem beszélhetnek rekordtermésről. Sokan morzsolva aratják le a tengerit, de vannak még olyanok, akik a saját hambárjukban tárolják a törökbúzát.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Becsei Sámuel családjával együtt, két fiával, évek óta földműveléssel foglalkozik Torontálvásárhelyen. Elégedett az idei kukoricával, mindamellett, hogy nem lehet rekordtermésről beszélni. Saját területük mellett bérelt földet is művelnek. A kukorica javát a határban morzsolják le, a többit pedig saját hambárjukba rakják.
„- Nekünk itt szerencsénk van abban, hogy van munkásunk, van morzsolónk is, járnak a faluba morzsolni a gyerekek, azokkal a munkásokkal dolgozunk most is. Most nincsen morzsolás, az öreg kukorica le van morzsolva mind, most már csak a mezőn maradtak, a földeken maradtak a kukoricák, úgyhogy a munkásokkal vagyunk itt, mi becsüljük a munkásokat.”
- De máshol a faluban, sok helyen arra panaszkodnak, hogy nincsenek munkások.
- Ez igaz, elköltöztek innen, sok fiatal elment, olyanok is elmentek, akik fel vannak szerelve mezőgépekkel, 30-40 hold saját földjükkel mentek, nem boldogultak, két család is, nem is egy van, itthagyták az apjukat mindenestől, ez így igaz.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Akadnak olyanok, akik baráti alapon mennek el segíteni a hambárba való berakodásnál. Ez ma már ritka látványnak tekinthető. Csanki Rozália szerint nemsokára ez a kukoricarakodás is csak a hagyományok között fog élni. „Kellene a tradíciót fenntartani, mert már lassan kihal minden, ugye, mivel, hogy kevesebben is vagyunk, idősebbek is vagyunk, de egy ilyen szép, valami, ahol összeülünk, összejövünk, barátkozunk, szórakozunk és a házbelieknek segítünk is. Gondolom, csak ennyien összeálltunk, csak egy kis segítséget nyújtottunk, amennyit bírtunk.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Torontálvásárhelyen a munkaerőhiány okoz nagy fejfájást, ezért sok gazda, földműves úgy dönt, hogy a kukoricáját már a határban lemorzsolja, ha nem is az egészet, de legalább 80 százalékát - mondták a helyi földművesek.

kukorica
kukoricahozam
hozam
Torontálvásárhely
idénymunkás
munkaerőhiány

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.